de beste boeken van week 31

Leen Huet maakt een elegante vertaling van de correspondentie van de grote 17de-eeuwse schilder Peter Paul Rubens: De brieven van Rubens. (Meulenhoff/Manteaux, €34,95). ‘Rubens was een enthousiast correspondent, van wie 252 (voornamelijk Italiaanse) brieven bewaard zijn gebleven, gericht aan familie, vrienden, wetenschappers, kunstenaars en aan politieke kopstukken.’

Heruitgave in de serie Modern Klassiek van Thomas Manns debuutroman De Buddenbrooks (Buddenbrooks. Verfall einer Familie, vert. Thomas Graftdijk, De Arbeiderspers, € 17,95) waarin hij de ondergang beschrijft van een voornaam koopmansgeslacht uit Lübeck.

De westerse blik op het Midden-Oosten ligt al jaren onder vuur. Robert Irwins For Lust of Knowing. The Orientalists and their Enemies. (Allen Lane, 410 blz. €42,40) maakt gehakt van die kritiek; een kleurrijk, meeslepend en enigszins nostalgisch boek. ‘Robert Irwin trekt in zijn overzicht alle registers open en beschrijft de wereld van de oriëntalistiek met grote eruditie’, meent Richard van Leeuwen.

Lees alle recensies na op: www.nrc.nl/boeken