Coureur gewond na aanrijding met hert

De Braziliaanse autocoureur Christiano da Matta is gisteren zwaar gewond geraakt bij een aanrijding met een hert. Het ongeluk gebeurde tijdens een training op het circuit van Road America in het Amerikaanse Elkhart Lake, in de staat Wisconsin.

In bewusteloze toestand werd Da Matta overgebracht naar een ziekenhuis, waar een spoedoperatie volgde. Chirurgen verwijderden een bloedprop in de hersenen van de 32-jarige coureur, die uitkomt in de Noord-Amerikaanse Champ Car-klasse. Ook na de operatie was Da Matta nog buiten bewustzijn.

Da Matta maakte in 2003 de overstap van Champ Car naar de Formule 1, waar hij twee seizoenen achter het stuur zat van een Toyota. Hij reed 28 races in de Formule 1, waarin hij niet verder kwam dan de zesde plaats, in drie races. Vorig jaar maakte de Braziliaan zijn rentree in de Champ Car, de klasse waarin ook de Nederlander Charles Zwolsman actief is. Hij behaalde in totaal twaalf overwinningen. Dit seizoen begon hij bij het team van Dale Coyne Racing, halverwege het seizoen stapte hij over naar de renstal van RuSport.

In de Formule 1, in de GP van België op het circuit van Francorchamps, kwam de Engelsman Alan Stacey in 1960 om het leven nadat hij met zijn Lotus een vogel in zijn gezicht kreeg. In die tijd droegen coureur nog geen integraalhelm. De Nederlandse autocoureur Carel Godin de Beaufort raakte in Monza, in 1962, tijdens een F1-training een fazant. Als een trofee toonde hij de fazant in de pits.