BUITEN

Beeldentuinen

De temperaturen zijn nu weer aangenaam genoeg voor een bezoek aan een van de vele tientallen beeldentuinen die Nederland rijk is. In juni verscheen bij het tijdschrift Kunstbeeld de bijlage Beelden in de zomer, een mooi uitgevoerde advertorial met daarin de adressen en bijzonderheden van een groot aantal van deze tuinen. Nog te bestellen bij de uitgever voor €12,95 excl verzendkosten.

Tel 070-3941007.

Vlinders op Brienenoord

De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap organiseert zondag 6 augustus om 11u een insectenexcursie naar Eiland van Brienenoord. De Nieuwe Maas heeft een open verbinding met de zee en is een zoetwatergetijdenrivier waarvan het waterpeil twee keer per dag zo’n 175 centimeter stijgt en daalt. Het wilgenvloedbos langs de oever van het Eiland profiteert hiervan. Ook het nieuw gegraven geulenstelsels in het oostelijke deel versterkt de getijdendynamiek. Een gevarieerd gebied en een paradijs voor hommels, waterjuffers libellen en vlinders die van de plantenrijkdom profiteren. De natuurgids vertelt er alles over.

Zo 6 aug 11-13u. Start: brug over Zuiddiepje aan het eind van Hoendiep in Rotterdam (zijstraat Stadionweg). Kosten: Gratis. Laarzen aanbevolen. Aanmelden: natuuragenda op www.zuidhollandslandschap.nl of op werkdagen van 9-12u30 010-272 22 22.

Excursie Groene Strand

De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap organiseert op zaterdag 5 augustus om 10u een natuurexcursie naar het Groene Strand. Een ervaren natuurgids zal bezoekers rondleiden door dit vrij onbekende natuurgebied, een voormalig strand dat door afsluiting van het Brielse gat is afgesneden van de zee. Nu bestaat het gebied uit vochtige valleien, lage duintjes, uitgestrekte rietvlakten en struweel. Voorjaar 2005 zijn i.s.m. Vogelbescherming Nederland enkele schelpeneilandjes in de Lagune ontdaan van opschietende duindoorns en kruipwilgen waardoor het aantal op de grond broedende vogels, zoals bontbekplevieren en kluten, spectaculair toenam.

Zaterdag 5 augustus, om 10u (tot 12u). Vertrek: paviljoen de Duinrand, Strandweg 4 3233 CW Oostvoorne. Parkeerplaats tegenover paviljoen de Duinrand. Deelname gratis. Vooraf aanmelden: tussen 09-13u (0181) 48 39 09 of via de natuuragenda. Inl www.zuidhollandslandschap.nl

Excursie Sprengenberg

Vereniging Natuurmonumenten houdt op do 10 aug om 14u een 2u durende zomerexcursie op de Sprengenberg bij Haarle. De Sprengenberg is onderdeel van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Een gids gaat met de deelnemers op zoek naar de zomerse tekenen in de natuur.

Aanmelden Ledenservice Natuurmonumenten, telefoon 035-6559911 (tijdens kantooruren) of via de website www.natuurmonumenten.nl/agenda. Verzamelpunt is de excursieschuur bij boerderij De Pas aan de Oude Deventerweg, even ten zuiden van Haarle. Deelname: leden € 4, niet-leden € 7 en t/m 12 jaar € 2 p.p. Inl www.natuurmonumenten.nl

Vreemde eenden

Op zaterdag 5 augustus om 8 uur organiseert Natuurmonumenten een vaar-wandelexcursie naar het Vogeleiland in het Zwarte Meer. De excursie met het thema ‘vreemde eenden’ duurt circa 3 ½ uur. Omdat het observeren van vogels centraal staat, mogen honden niet mee. Laarzen en een verrekijker meenemen.

Aanmelding vooraf noodzakelijk bij bezoekerscentrum De Wieden, Tel 0527-246644 (ma 12-17u en di t/m zo 10-17u) of via www.natuurmonumenten.nl/agenda. De excursieboot vertrekt van de aanlegsteiger bij de Kadoelerbrug Kadoelerweg bij Kraggenburg. Deelname leden € 8. Niet-leden € 12 p.p. t/m 12 jaar € 4.

Volkstuinen in Rotterdam

In de zomer zijn de volkstuincomplexen openbare wandelparken, maar niet iedereen weet dat. Daarom zet een aantal volkstuincomplexen in de Deelgemeente Overschie op 5 en 6 augustus hun deuren extra wijd open tijdens de Open Volkstuindagen. Belangstellenden krijgen informatie over de ins en outs van het tuinieren of worden langs de vrijstaande tuinhuisjes geleid.

Start route en fotopuzzel Tuinvereniging Zestienhoven, Terletweg 20-21(zijstraat van de Overschiese Kleiweg) Rotterdam. Inl www.rbvv.nl De deelnemende tuincomplexen zijn herkenbaar aan de groene en witte ballonnen bij de ingang.

Breda Ballon Fiësta

Op 3, 4 en 5 augustus wordt aan de Rietdijk te Breda een Ballon Fiësta georganiseerd, één van de grootste luchtballonevenementen van Nederland. Gedurende deze drie dagen verfraaien tientallen gekleurde en vormrijke heteluchtballonnen het luchtruim boven Breda. Het gevarieerde programma is gratis toegankelijk.

Inl www.bredaballonfiesta.nl.

Mediterrane avonden

Dierenrijk Europa organiseert op alle zaterdagavonden in augustus Mediterrane thema-avonden. Op zaterdagavond 5, 12, 19 en 26 augustus staan telkens de sfeer, muziek en keuken van een Zuid-Europees land centraal. Het park is op deze avonden geopend tot 22u. Tijdens de Mediterrane avonden kunnen bezoekers een een avondwandeling maken door de zeven, schemerige Europese gebieden waarin het park is opgedeeld, maar kunnen zij ook genieten van de muziek, het eten en het drinken dat past bij zuidelijke zomers. Op 5 augustus is het thema Spanje.

Dierenrijk Europa, Heiderschoor 24, Mierlo. Inl: 0492-668240 & www.dierenrijkeuropa.nl

Zwoele zomeravond

Het Kröller-Müller Museum presenteert op 5 augustus de 3de Zwoele zomeravond, met als thema muziek en dans. Soundperformers Pierre Estourgie en Platform laten zich, op bijzondere plaatsen in de tuin, live inspireren door de kunstwerken en de omgeving. Er is een DJ-workshop o.l.v. Dj Cixx en Dj Synny S, kunstenaar Sasker Scheerder zorgt voor een performance met muzieken beeld. In het Rietveld-paviljoen is er een Silent Disco (bekend van de Parade) waar bezoekers met een koptelefoon kunnen dansen op de muziek van diverse dj’s. Ook voor de kinderen zijn er activiteiten en een hoorspel van kunstenares Doro Krol. Er zijn standjes met eten en drinken, maar een eigen picknick meenemen kan ook.

Van 18u tot 20u30. Kröller Müller Museum, Houtkampweg 6. Otterlo. Inl: 0318-591241 www.kmm.nl

Boekenmarkt

Op 6 augustus vindt de 18de editie plaats van de Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa. In totaal zijn 878 kramen langs de IJsselkade en de historische binnenstad gevuld met vele duizenden boeken. Van 9u30 tot 17u30.

Binnenstad van Deventer. Inl: 0900- 3535355 & www.vvvdeventer.nl

Architectuurrondleiding

Architectuurcentrum Aorta organiseert op 6 augustus (14u) een rondleiding langs Art Nouveau ofwel Jugendstil architectuur in Utrecht. In deze stad ontwikkelde zich een karakteristieke mengeling van Neogotiek en Jugendstil, zoals te zien is bij het pand Sic Semper (hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Trans).

Aanvang: 14u. Vertrek: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht. Kosten: €7,50 p.p. Duur: 1 ½ uur. Aanmelden: 030- 2321686 & tours@aorta.nu

Kwintet bij ruïne Ravesteyn

Op zaterdagmiddag 5 augustus komt het Antanos-ensemble de muziek verzorgen rondom ruïne Ravesteyn.

Het Atanos-ensemble is een fluitistenkwintet , dat uit allerlei periodes, muziek ten gehore brengen, van barok: Telemann, Mattheson wat ook wat moderner zoals Laburda, Miehieling, Maute enz. Ook zonder de muziek is Ravesteyn de moeite van het bezoeken waard. De prachtige tuin en vijver liggen er prachtig bij.

De ruïne is geopend op alle zaterdagen in juli en augustus van 12-17u. Entree € 4 voor volwassen en €1 voor een kind. Inl www.ruineravesteyn.nl

Culturele zondag

Op 6 augustus is er weer een Culturele zondag in Utrecht. Vanaf 14u uur trekt een muzikale botenparade door de Oudegracht. Met gypsy jazz van Trio Johnny Rosenberg, latin van Toro Ensemble, De Mal Evans Memorial Band, Grote Prijs winnaar Roos(beef), ska, reggae & rocksteady van Rude Rich and The High Notes, reggae en dancehall van Ziggi en op de laatste boot Relax, hiphop met een flinke dosis funk. Het slotconcert in de kom van de Oudegracht (bij het Stadhuis) is van Zuco 103. Toegang gratis. Inl: www.culturelezondagen.nl

ZomerZondagen

Op 6 augustus is in het park bij de Euromast de laatste aflevering van de ZomerZondagen. Met de Spaanse zanger Miguel Corcho, een optreden van het Franse gezelschap Bris de Banane en het 18-koppige Orchestre International du Vetex. Verder zal Paul-Henri Jeannel doorlopend hoedjes vouwen (Chapeau Magique) en is er een knutselworkshop ‘dromenvanger maken’ voor kinderen.

Zo 6 aug, 14u-17u. Het Park bij de Euromast, Veld tegenover het witte Koetshuis, Rotterdam. Inl: www.zomerzondagen.nl

Zonsondergang vaartocht

Iedere dinsdag- en donderdagavond in augustus is er een zonsondergang vaartocht met een speciaal gebouwde Platbodemrondvaartboot door het National Park De Weerribben. Een eldorado van smalle sloten en vaarten omgeven door weelderige bloemen en kruiden waaronder waterlelies, munt, haagwinde, grote ratelaar en krabbescheer. Onderweg vertelt de boswachter over de geheimen van de avond en de nacht in de Weerribben.

Vertrektijd is ongeveer twee uur voor zonsondergang. Ontvangst in het Natuuractiviteitencentrum Staatsbosbeheer, Hoogeweg 27, Ossenzijl. Aanmelden/inl: 0561-478187 & www.staatsbosbeheer.nl

Sneekweek

De Sneekweek begint op de eerste zaterdag van augustus (5 t/m 10 augustus). In totaal zijn er 36 starts per dag. De eerste is die van de Laser om 10u ’s morgens en de 16 m² B is ’s middags om 13u35 als laatste aan de beurt. Op zondag, dinsdag en woensdag volgen rond 17u nog de teamwedstrijden tussen de gewesten Holland en Friesland in de Regenboog. Traditioneel wordt de Sneekweek op de vrijdagavond geopend met vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Waterpoort. Het Starteiland in het Sneekermeer vormt verder het middelpunt van de zeilwedstrijden.

www.sneekweek.nl

Vier tuinen in de IJsselvallei

Klein Knoevenoord noemden we al een keer eerder, maar op 5 & 6 augustus zijn ook drie andere tuinen in het landschap tussen de IJsselvallei en Veluwezoon open voor bezoekers. Huis Voorstonden (120.000 m2) dat een Engels park heeft, is alleen 5 augustus open. De tuinen ligen binnen een straal van 10 kilometer in de gemeentes Brummen en Voorst. Op elke tuin is een plattegrond verkrijgbaar.

Inl www.kleinknoevenoord.nl;