Atleten en hun trainer niet welkom

Atleten die worden getraind door Trevor Graham zijn op 3 september niet welkom op de Golden League in Berlijn. Het gaat om negen atleten, alsmede Marion Jones, die vroeger onder hoede was van de omstreden coach uit Jamaica.

Graham heeft ook Justin Gatlin onder zijn hoede, de wereldrecordhouder op de 100 meter (9,77 seconden) die in het voorjaar positief werd getest. Gatlin zou testosteron hebben gebruikt en dreigt voor het leven te worden geschorst. Grahams pupillen waren vaker betrokken bij dopingzaken. de trainer zelf ontkent dat hij zijn pupillen ooit dope heeft verstrekt.

Als gevolg van dat laatste besloot het Amerikaans olympisch comité (USOC) dat Graham van alle nationale trainingscentra wordt geweerd. Hij heeft te horen gekregen dat zijn betrokkenheid bij de beste sprinters van het land niet meer is gewenst. Voorzitter Peter Ueberroth van USOC sprak daarbij over een „levenslange ban”. Ueberroth, de man die voorzitter was van het organiserend comité van de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles, riep ook de Amerikaanse regering op om actie te ondernemen tegen doping. (ANP)