Apple: mogelijk winst herzien

De Amerikaanse computerfabrikant Apple moet mogelijk zijn winstcijfers over de afgelopen jaren herzien. Het bedrijf maakte dat gisteravond bekend. De mogelijke herziening heeft te maken met een schandaal rond optieregelingen dat eind juni naar buiten kwam. In de handel nabeurs ging het aandeel Apple gisteren flink omlaag.

Apple meldde in een verklaring dat door de onregelmatigheden twijfels zijn ontstaan over financiële gegevens die het concern heeft gepubliceerd. Volgens Apple gaat de zaak terug tot 29 september 2002. Apple, dat vorige maand zijn kwartaalcijfers naar buiten bracht, hoopt het onderzoek zo snel mogelijk te hebben afgerond.

In juni bleek dat ongeveer tachtig Amerikaanse bedrijven zich schuldig zouden hebben gemaakt aan malversaties bij optieregelingen. Door gesjoemel met de opties zouden die lucratiever zijn geworden voor de bestuurders van de bedrijven. Van de ondernemingen die de Amerikaanse autoriteiten in het vizier hebben, is Apple een van de meest prominente. De aandacht bij het computerconcern spitste zich tot dusver toe op topman Steve Jobs. Zijn optieregeling is overigens teruggedraaid.

Apple is vooral bekend van de Macintosh-computer en zijn kaskraker Ipod. De afgelopen vier jaar kon het concern ruim 3 miljard dollar (2,34 miljard euro) winst in de boeken bijschrijven. Vorige maand maakte Apple melding van een kwartaalwinst van 472 miljoen dollar op een omzet van 4,4 miljard.

Gisteren maakte Apple ook bekend contracten te hebben afgesloten met een aantal grote autofabrikanten, waaronder Ford en General Motors. Zij zullen ervoor zorgen dat muziekinstallaties in hun nieuwe automodellen eenvoudig kunnen worden gekoppeld aan de Ipod. Deze bekendmaking leverde Apple een koerswinst op van meer dan 2 procent op 69,59 dollar. Het nieuws over de mogelijke herziening van de boeken kwam echter hard aan. Nabeurs daalde het aandeel 6,6 procent.

Behalve Apple zijn onder meer doe-het-zelfketen Home Depot en verzekeraar United Health Group verdacht van onregelmatigheden met opties. Een veelgebruikte truc zou het antidateren van opties zijn om deze zo meer waard te laten zijn voor de bestuurders. Het schandaal kan escaleren wanneer de Amerikaanse justitie en de toezichthouder op de beurs vaststellen dat niet alleen individuele bestuursleden, maar ook hele directies schuldig zijn aan fraude.