Allah is verbasterd tot olé

CD Flamenco Qawalli Flamenco: Accords Croisés 114.15 Distr. Harmonia Mundi

CD Flamenco

Qawalli Flamenco: Accords Croisés 114.15

Distr. Harmonia Mundi

Bij de overstap van gospel- naar soulmuziek hoefden de artiesten alleen de aanbedene maar te wijzigen; ‘Jesus’ werd eenvoudig ‘baby’. Voor de muziek maakte het nauwelijks verschil. Bij een combinatie van heilige qawalli en heidense flamenco ligt het ingewikkelder. De qawalli-stijl van de Pakistaanse soefi’s, op de muziekkaart gezet door de fabuleuze zwaargewicht Nusrat Fateh Ali Khan, berust op herhaalde vraag- en antwoordzang. Flamenco is meer individugericht en ritmisch grilliger. Faiz Ali Faiz, Duquende en Miguel Poveda, alle drie enorme ‘strotten’, lossen dit probleem grotendeels op door afwisselend te zingen. In de stukken die wel samen worden gespeeld en gezongen schikken de Spanjaarden een beetje in. En dat is terecht. De kreet olé is tenslotte een verbastering van allah. Dit hoe dan ook bijzondere concert, twee cd’s plus een dvd, vorig jaar vastgelegd in de Marokkaanse stad Fès, zit verpakt in een fraaie en degelijke boekbox met teksten in het Frans, Spaans en Engels.

Frans van Leeuwen

    • Frans van Leeuwen