7 redenen om binnen te blijven

Loungen op een autoband. Maar niet ermee in het water, want dan kieper je om. Wat kun je toch veel met een opblaarbare tafel zomer binnen: pagina 29 DoNuts: tafel en een autoband www.extremis.be, te koop voor 2.200 euro Loungen en lunchen, dat kun je met deze opblaasbare tafel DoNuts van de Belgische ontwerper Dirk Wijnants. De tafel heeft nog het meest weg van een opgeblazen binnenband van een auto met daaroverheen een groot dienblad geklikt. Het zitgedeelte – waar zes mensen op passen – is inderdaad opblaasbaar. Met een pomp, zo eentje waar je ook de autoband mee opblaast, breng je de druk tot 0,15 bar. Dan zit het lekker zacht, maar ook niet te zacht. Het polyester tafelblad (wit of zwart) wordt eenvoudig over de band geklemd. En dan zitten maar. Met je rug naar de tafel gekeerd, lui leunend tegen de speciaal gevormde tafelrand. Of met je gezicht naar je vrienden toe, om samen wat te eten. Voordeel van deze tafel-en-stoelen-in-één is dat het geheel makkelijk verplaatsbaar is naar de zonnigste plek in de tuin of woonkamer. Maar verplaats de DoNuts niet te ver richting zee. Bij de specificatie vermeldt de website: „It is not a floating or a life saving device.” Omdat hij asymmetrisch van vorm is, kan de tafel omslaan als hij in het water wordt gebruikt. Dat is nou jammer. (JvG)

DoNuts: tafel en een autoband

www.extremis.be, te koop voor 2.200 euro

Loungen en lunchen, dat kun je met deze opblaasbare tafel DoNuts van de Belgische ontwerper Dirk Wijnants. De tafel heeft nog het meest weg van een opgeblazen binnenband van een auto met daaroverheen een groot dienblad geklikt. Het zitgedeelte – waar zes mensen op passen – is inderdaad opblaasbaar. Met een pomp, zo eentje waar je ook de autoband mee opblaast, breng je de druk tot 0,15 bar. Dan zit het lekker zacht, maar ook niet te zacht. Het polyester tafelblad (wit of zwart) wordt eenvoudig over de band geklemd. En dan zitten maar. Met je rug naar de tafel gekeerd, lui leunend tegen de speciaal gevormde tafelrand. Of met je gezicht naar je vrienden toe, om samen wat te eten. Voordeel van deze tafel-en-stoelen-in-één is dat het geheel makkelijk verplaatsbaar is naar de zonnigste plek in de tuin of woonkamer. Maar verplaats de DoNuts niet te ver richting zee. Bij de specificatie vermeldt de website: „It is not a floating or a life saving device.” Omdat hij asymmetrisch van vorm is, kan de tafel omslaan als hij in het water wordt gebruikt. Dat is nou jammer. (JvG)

2 film

Red Rock West

Net5, 22.30-0.20u.

Berooide Michael Williams (Nicolas Cage) komt terecht in het afgelegen stadje Red Rock, waar hij voor huurmoordenaar wordt aangezien. De bareigenaar betaalt hem om zijn vrouw te vermoorden. Michael aanvaardt het geld en waarschuwt de vrouw. Zij geeft op haar beurt weer geld om haar man te vermoorden. Dan verschijnt de echte huurmoordenaar, gespeeld door Dennis Hopper. Mix van thriller, western en comedy.

3 reportage

Restoration village

BBC2, 22.00-23.00u.

Reportageserie waarin een team op het Engelse platteland op zoek gaat naar historische gebouwen die in aanmerking komen voor restauratie. In totaal worden er 21 gebouwen onder de loep genomen. De kijker bepaalt uiteindelijk welk gebouw gerestaureerd wordt. Vandaag onder meer de fabriek waarin de zeilen voor schepen werden vervaardigd en een kapel die het spirituele hart van één van de grootste Engelse vloten was.

4 luisteren

Klankenstapper

Concertzender, 19.00-20.00u.

De Surinamer Lex Vervuurt was in 1934 een van de eerste Surinamers die naar Nederland kwamen om een bestaan op te bouwen én een van de eersten die een elektrische gitaar konden bespelen. Hij speelde in verschillende samenstellingen en bandjes, maar Vervuurt werd vooral bekend door de primitieve manier waarop hij Surinaamse volkswijsjes ten gehore bracht bij zijn eigen ensemble De Zapakara’s.

5 Pimpen

Pimp je vlek met Stickystains

Strijkvel om vlekken te camoufleren, te koop via www.shayalkalay.com voor 5 pond

„Is dat een vlek op je shirt? Oh nee, nu zie ik het: er zit een bloemetje op de mouw.” Fijn, zo’n opmerking over je designertruitje. Maar zou het niet prachtig zijn om de werkelijke ingedroogde vlekken op je favoriete shirt te kunnen verstoppen achter een artistiek motiefje? Want wasmiddelfabrikanten beloven wel magische ‘vlekoplossers’, maar in de praktijk blijft het oranje souvenir van die opspattende bolognesesaus hardnekkig in je hagelwitte overhemd wonen. Een Londense ontwerper heeft iets bedacht om deze schoonheidsfoutjes op je lievelingskleding te camoufleren: stickystains zijn kleine, getekende dierenhoofdjes, -voetjes of vlaggetjes op een groot vel. Uitknippen, met een strijkijzer opstrijken en voilà: de amorfe vlek wordt een artistieke shirtverrijking, niet van echt te onderscheiden. (OvD)

6 Game

FlatOut 2

Platform: pc (39,99 euro), Playstation 2 en Xbox (49,99 euro), Atari

De FlatOut raceserie is niet subtiel en behoorlijk lomp. Maar iedereen weet natuurlijk dat een beetje lomp gedrag best vermakelijk kan zijn. Zo staat de minigame uit FlatOut (1) me nog helder voor de geest: je kon je wagen zo ongenadig hard een botsing laten maken dat de virtuele bestuurder, feitelijk jouw alter ego gedurende het spel, meters hoog de lucht werd geslingerd. Hoe verder en hoger je kwam, hoe meer punten je scoorde. Dit absurde spelelement is in deel 2 nog verder uitgebouwd. Zo kun je nu de autobestuurder gebruiken als levend dartpijltje om in een groot dartbord te werpen en staan die enorme kegels er mooi om… nou ja, het principe is duidelijk. Er kan overigens ook ‘gewoon’ geracet worden in patserige auto’s, waarbij het elkaar van de weg afduwen tot kunst wordt verheven. Zoals ik zei; voor subtiliteit moet je niet bij FlatOut 2 zijn. (JM)

7 Spel

Set

Te koop in warenhuizen en speelgoedwinkels, voor minimaal twee personen, prijs is 10 tot 11 euro

Echt gebeurd: als je het te lang speelt, ga je alles in het dagelijks leven in sets indelen. Drie auto’s met verschillende kleuren? Set! Twee rode auto’s en een paarse? Geen set. Ook echt gebeurd: het spel aan iemand gegeven die na één keer spelen boos weg is gelopen. Iemand anders raakte er zo aan verslaafd dat hij Set als computerprogramma heeft geprogrammeerd. Kan hij tegen de computer spelen als vrienden uitgeput raakten. Set is een bedrieglijk kaartspel. Het lijkt eenvoudig binnen groepjes van negen kaarten sets van drie soortgelijke kaarten te vinden. Maar dan komt de frustratie: er zit altijd iemand aan tafel die nét iets sneller is. Elk spel eindigt in een ordinaire graaipartij van kaarten, meestal overstemd door heen-en-weergeschreeuw. Soms is het leuk, soms is het ruzie. Nooit is het saai. (GV)