31 Estafette 32 Rouke van der Hoek

Rouke van der Hoek

Rouke van der Hoek (1952) debuteerde in 1992 met Doorgewinterd Landschap, dat werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. In 2001 verscheen Het magnetische noorden en in 2005 Bodemdaling.

Rouke van der Hoek nodigt uit H.H. ter Balkt.

„Zo’n 35 jaar geleden kocht ik Uier van ’t oosten en sindsdien volg ik de productie van Harry ter Balkt (alias Habakuk II de Balker) met warme belangstelling. Als het herfst wordt begin ik spontaan strofes uit het gedicht ‘De aardappelsorteermachine’ voor me uit te mompelen. De Laaglandse hymnen heb ik al aan enkele verblufte jarigen cadeau gedaan, alleen omdat ik vind dat deze versie van de vaderlandse geschiedenis de officiële moet worden.

Zeker heb ik affiniteit met de onderwerpen van ter Balkts gedichten: Oost-Nederland, de geschiedenis, de bosrand, de wegen naar Praag, zeldzame aarden en de volle breedte van de schepping.

Maar wat vooral telt is dat elk gedicht minstens een vondst, beeld, associatie of manipulatie bevat die de moeite van het onthouden waard is.”

Dit is deel 32 van de gedichtenestafette in het Cultureel Supplement. Elke week publiceert een dichter een nieuw gedicht en nodigt, met een korte motivatie, een collega uit voor de week erna.