Zware kritiek op de wederopbouw in Irak

Washington. De projecten die de Verenigde Staten uitvoeren ten behoeve van de wederopbouw van Irak worden gekenmerkt door slechte coördinatie, verhulde kostenposten en ernstige vertragingen. Dat is de conclusie van een aantal door het Pentagon opgestelde rapporten die deze week zijn verschenen. De verschillende in Irak actieve Amerikaanse overheidsinstanties zijn er volgens de inspecteur-generaal voor de wederopbouw in Irak vanaf het begin van de wederopbouwmissie niet goed in geslaagd om met elkaar samen te werken. Het rapport stelt verder dat corruptie in Irak ”feitelijk een pandemie” is. Volgens een recente peiling heeft een op de drie Irakezen het afgelopen jaar steekpenningen betaald in ruil voor producten of diensten. Een Iraakse functionaris schat de kosten van corruptie in Irak in het rapport op 4 miljard dollar per jaar.