Zien en zeggen

zegdaniets.jpg,,If you see something”, raden posters de metrogebruikers aan, say something”.

Dat deed Rimon Alkatri dus. Vijf Syriërs die in de juwelenhandel in Brooklyn werken zouden een aanslag op New York beramen, liet hij via het terrorismenummer van de stad weten. Hij had ze „Allahu Akbar” horen zeggen, god is groot.

Alkatri gaf een schuilnaam op, zei dat hij Israeliër was en (dat was dan weer minder Israëlisch) Jose Rodriguez heette. De antiterrorisme-eenheden van de stad gingen er op af, federale agenten volgden, honden werden ingezet en 24-uurs-controles uitgevoerd. En een New Yorkse agent die in Jeruzalem gevestigd is (die hebben ze dus ook) zocht uit wie Jose Rodriguez wel niet was.

blinggg.jpgHet bleek bedrog, zeggen de autoriteiten nu. Alkatri zou voormalige zakenpartners in Brooklyn een hak hebben willen zetten. Het onderzoek kostte 100.000 dollar en Alkatri wacht maximaal zeven jaar gevangenisstraf. Volgens zijn advocaat is het een misverstand. En had er op de posters in de metro moeten staan dat „je wel iets moet zeggen, maar als het niet waar is, pakken we je op”.

    • Freek Staps