www.nrc.nl

Weblog Moskou. Coen van Zwol blogt onder meer over Parachutistendag. „Op die dag verzamelen Ruslands soldaten, de Blauwe baretten, zich in Gorki Park. ‘Moskou, hou vrouwen en kinderen binnen’, waarschuwen de kranten.” Van Zwol vergat de waarschuwing en beschrijft hoe zijn kinderen terugkeren van een dagje in het Park met oppas Nina. „In Gorki Park waren alle attracties dicht. We speelden wat bij de fontein en toen sprongen er allemaal mannen in. Ze hadden gestreepte shirts, net gevangenisboeven. En blauwe petjes. Het leken wel piraten. Het was daar heel vies, ze rolden door de modder.” „Toen liepen we langs een café en daar waren ze echt aan het vechten. Echt schoppen en slaan ook. Dat waren twee piraten tegen een jongen in gewoon T-shirt. We keken niet zo lang, maar drie minuten. Er lagen ook een paar op straat, ze leken wel dood. Nina zei dat ze dronken waren. Er liep er ook één in zijn blote bips.” Coen van Zwol schrijft later dat de schade wel mee viel. „Slechts zes gewonden, vooral gevallen bij de traditionele vechtpartij met Kaukasische marktkooplui, later op de avond.” Meer bijdragen uit Moskou op nrc.nl/moskou. Russian paratrooper veterans refresh themselves in a fountain in Moscow, 02 August 2006, celebrating their professional holiday. AFP PHOTO/ MAXIM MARMUR AFP

Weblog Moskou. Coen van Zwol blogt onder meer over Parachutistendag. „Op die dag verzamelen Ruslands soldaten, de Blauwe baretten, zich in Gorki Park. ‘Moskou, hou vrouwen en kinderen binnen’, waarschuwen de kranten.” Van Zwol vergat de waarschuwing en beschrijft hoe zijn kinderen terugkeren van een dagje in het Park met oppas Nina. „In Gorki Park waren alle attracties dicht. We speelden wat bij de fontein en toen sprongen er allemaal mannen in. Ze hadden gestreepte shirts, net gevangenisboeven. En blauwe petjes. Het leken wel piraten. Het was daar heel vies, ze rolden door de modder.”

„Toen liepen we langs een café en daar waren ze echt aan het vechten. Echt schoppen en slaan ook. Dat waren twee piraten tegen een jongen in gewoon T-shirt. We keken niet zo lang, maar drie minuten. Er lagen ook een paar op straat, ze leken wel dood. Nina zei dat ze dronken waren. Er liep er ook één in zijn blote bips.”

Coen van Zwol schrijft later dat de schade wel mee viel. „Slechts zes gewonden, vooral gevallen bij de traditionele vechtpartij met Kaukasische marktkooplui, later op de avond.” Meer bijdragen uit Moskou op nrc.nl/moskou.

Weblog Marie-José Klaver. In haar weblog over digitale zaken wijst Marie-José Klaver onder meer op een virtuele therapie voor oorlogstrauma’s. „Getraumatiseerde Amerikaanse soldaten kunnen behandeld worden in virtuele omgevingen. Eén op de acht Amerikaanse militairen die terug komen uit Irak lijdt aan post traumatisch stresssyndroom. In Wired staat een artikel over hoe soldaten in virtuele omgevingen terugkeren naar het conflictgebied en zo leren hun trauma’s te verwerken.”

Verder op nrc.nl/klaver onder meer een bericht over een afgesloten, kritische Chinese website.