Winst Numico stijgt met 20 pct

Goede verkopen van babyvoeding en minder schade dan gedacht aan fabrieken in Indonesië. Deze twee factoren hielpen voedingsmiddelenbedrijf Numico om de winst in het tweede kwartaal te laten stijgen met 20 procent to 65 miljoen euro.

Dit heeft Numico vanmorgen bekendgemaakt. De verkoop van babyvoeding in Europa liep goed en de schade aan fabrieken in Indonesië als gevolg van een aardbeving viel achteraf mee.

Numico maakt naast babyvoeding ook zogeheten klinische voeding, zoals sondevoeding voor ziekenhuispatiënten. Het onderzoek naar speciale voeding voor mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer is inmiddels in een volgende fase beland, aldus Numico. Als alles goed verloopt, zal het concern deze ziektespecifieke voeding in de loop van 2008 op de markt brengen.

De omzet groeide met 31 procent naar 644 miljoen euro. Het begin dit jaar overgenomen Aziatische bedrijf Dumex, voor 1,2 miljard euro ingelijfd, droeg bij aan de toename van de omzet. Dit bedrijf verkoopt babyvoedingsproducten op de Aziatische markt.

De integratie van Dumex is inmiddels voltooid. Numico verwacht dat de kostenvoordelen vanaf volgend jaar zullen oplopen naar 10 miljoen euro op jaarbasis.

Het concern, gevestigd op Schiphol, handhaafde de verwachtingen voor 2006. Het rekent op een omzetgroei van 12 tot 13 procent en een brutowinstmarge (ebita) van 18,75 procent. De resultaten in het afgelopen kwartaal overtroffen deels de verwachtingen van analisten. De omzet viel echter wat tegen.

Mede hierdoor daalde het aandeel Numico vanmorgen met 3,8 procent tot 35,97 euro op de Amsterdamse effectenbeurs.

Het herstel aan de twee fabrieken in Indonesië, die eind mei schade opliepen door een aardbeving, blijkt sneller te verlopen dan eerder verwacht. Numico verwacht dat de kosten beperkt blijven tot minder dan 10 miljoen euro, waarvan 4 miljoen euro als eenmalige last in het tweede kwartaal is opgenomen. Eerder ging het concern uit van een kostenpost van 15 tot 20 miljoen euro. (ANP)