‘Veerman moet alsnog betalen’

Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer vraagt opheldering aan minister Veerman (Landbouw, CDA) over zijn buitenlandse vakantiereizen op kosten van het departement.

De partijen willen dat de minister de kosten terugbetaalt die ten onrechte in rekening zijn gebracht. Ook de ambtelijke top van het departement, die in strijd met de regels reis- en verblijfkosten declareerde, zou dat moeten doen.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad bleek gisteren dat minister Veerman de afgelopen vier jaar tegen de regels zijn dienstauto gebruikte voor een vakantie in zijn tweede huis, een boerderij in de Franse Dordogne. Ook declareerde hij ten onrechte vliegkosten die hij maakte om samen met zijn vrouw de Franse boerderij te bereiken. Topambtenaren van het departement overtraden de declaratieregels toen zij met hun partners naar de Franse boerderij vlogen voor een ‘teambuilding’. Het ministerie erkent dat de regels niet altijd nageleefd zijn.

Kamerlid Stef Depla (PvdA) zegt het onbegrijpelijk te vinden: „Je moet als minister toch echt de kosten zelf betalen als je op vakantie gaat.”

Depla constateert dat er meer slordigheden zijn dan Veerman vorig jaar tegenover de Kamer heeft toegegeven. Toen kwam de minister in opspraak omdat hij, in strijd met de kabinetsregels, bemoeienis had gehad met de bedrijfsvoering van zijn Franse boerderij.

Depla: „Nu heeft hij, in plaats van ruimhartig toegeven en de kosten terugbetalen, geprobeerd de informatie over de vakantiereizen onder de pet te houden. Tot aan de hoogste bestuursrechter toe. Het is zorgelijk dat hij daarbij geholpen is door de top van het departement, die zelf ook de regels heeft overtreden.”

Ewout Irrgang (SP) maakt bezwaar tegen het besluit van de ministerraad om de regels voor het gebruik van de dienstauto in het buitenland te versoepelen.

veerman ‘Minister loopt nu tweede gele kaart op’

Irrgang: „De minister zat fout en wil zichzelf achteraf gelijk geven. Dat is wel heel makkelijk zaken doen. De regels voor het declareren van privé-reizen moeten worden nageleefd in plaats van versoepeld. Als iemand onterecht een bijstandsuitkering heeft aangevraagd is de overheid er ook als de kippen bij, en terecht. Dat moet hier dus ook gebeuren.”

Kees Vendrik (GroenLinks) signaleert dat Veerman nu tegen zijn „tweede gele kaart” aan loopt. „Dat verhaal over teambuilding in die boerderij. Kletspraat! Ze krijgen een behoorlijk salaris en dan declareer je geen paar duizend euro als het niet mag.”

Boris van der Ham (D66): „Mochten regels zijn overschreden dan verwacht ik dat Veerman het herstelt. Als boerenminister had hij op zijn klompen moeten aanvoelen dat dit niet kan.”

Coalitiepartij CDA zegt bij monde van Kamerlid Joop Atsma „benieuwd” te zijn naar de antwoorden van de minister op de Kamervragen van de oppositie. „Inhoudelijk heb ik nog geen oordeel.” Ook de fracties van LPF en VVD wachten de antwoorden af, aldus woordvoerders.

Eerdere artikelen over Veerman en de rittenadministratie: www.nrc.nl/veerman

hoofdartikel: pagina 7