Veerman misbruikte dienstauto

Minister Veerman (Landbouw, CDA) heeft de afgelopen vier jaar privé misbruik gemaakt van zijn dienstauto en ten onrechte privé-vliegkosten gedeclareerd. Ook de ambtelijke top van het departement overtrad de declaratieregels.

Dat blijkt uit documenten die het ministerie heeft verstrekt aan deze krant en uit informatie van bronnen binnen het departement. Het ministerie erkent dat bij het declareren de regels niet altijd zijn nageleefd.

Veerman en zijn vrouw reden in de ministeriële dienstauto heen en weer naar hun tweede woning in Frankrijk, een boerderij in de Dordogne. Dat gebeurde vooral in vakantieperiodes. Kabinetsregels verbieden het gebruik van de dienstauto voor buitenlandse vakanties. Veerman overtrad die regel enige keren. De minister weigert te zeggen hoe vaak hij met zijn dienstauto met vakantie ging. Uit de rittenadministratie kan worden opgemaakt dat hij privé 10.000 kilometer met de dienstauto in het buitenland reed.

Na de informele vergadering van Europese ministers van Landbouw in Luxemburg, mei 2005, liet Veerman zijn chauffeur zonder dienstauto terugkeren naar Den Haag. Zelf reed hij met zijn vrouw in de achtergebleven dienstauto naar zijn Franse boerderij, voor een week vakantie.

Veerman handelde daarmee in strijd met het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen. Inmiddels heeft de ministerraad, na vragen van deze krant, besloten de regels voor het gebruik van dienstauto’s in het buitenland te versoepelen.

pagina 8 en 9

    • Joep Dohmen