Televisie Voorkeur

In de serie Megacitys een portret van de 22 miljoen tellende Chinese stad Shanghai, de grootste stad van China. Deze metropool heeft te kampen met een identiteitscrisis en probeert zowel Chinees, internationaal, modern en traditioneel te zijn. ZDF, 22.15-23.00u. Foto Reuters A view of the Shanghai city centre is seen from the Lu Pu Bridge in Shanghai July 30, 2006. REUTERS/Nir Elias (CHINA) REUTERS

ACTUALITEITEN

Nova. Aandacht voor de darmoperatie van de Cubaanse leider Fidel Castro en speculaties over zijn mogelijke dood. In de serie De beuk erin architectuurcriticus Jaap Huisman over Mijnsheerenland in de Hoeksche Waard. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Terzake zomer: Het Abu Ghraib van Vietnam. Het staat bij de Amerikanen bekend als het Hanoi Hilton, het kamp waar krijgsgevangenen werden vastgehouden tijdens de Vietnam-oorlog. Een aantal Amerikaanse Vietnamveteranen keert nu terug naar dit strafkamp. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Hunter hunted: Death down under. In 2001 verdween een Engelsman op Fraser Island in Australië. Twee jaar later wordt zijn lichaam gevonden door een wandelaar. Was het moord, zelfmoord of een natuurlijke dood? National Geographic, 20.00-21.00u.

Rare streken: Dogsworld. Eerste aflevering van een tweedelige documentaire over de relatie van honden met mensen in de loop van de geschiedenis. In dit deel maken we kennis met de soms ontroerende, vaak bizarre, maar altijd wonderlijke wereld van de hond als trouwste vriend van de mens. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Koppen. Aandacht voor onvruchtbare Amerikaanse vrouwen die zelf bevallen van hun geadopteerde kinderen. Zo’n 200.000 ingevroren embryo's worden in Amerikaanse vruchtbaarheidsklinieken bewaard. Maar van wie is het kind nadat het is ingeplant en geboren? Van het paar dat het embryo heeft afgestaan of van de adoptieouders die het gebaard hebben? Er blijken heel wat emotionele en juridische aspecten aan te zitten. België 1, 21.10-21.55u.

No borders: Bombay calling. Het aantal ondernemingen dat werkzaamheden in India laat uitvoeren neemt toe. Volg een aantal bellers in een call center dat ’s nachts Britse gezinnen belt. National Geographic, 22.00-23.30u.

Alisons grote geluk. Het vervolg op de eerste documentaire Alisons baby over de Engelse kunstenares Alison Lapper die geboren is zonder armen met een kort lichaam. Inmiddels zijn er twee jaren verstreken sinds de geboorte van haar zoontje Parys. Parys is een vrij extravert, assertief en soms onhandelbaar jongetje. Voor een moeder zonder armen een behoorlijke last. We zien hoe het Alison vergaat met haar relaties en problemen met het vinden van goeie hulp. Ned.1, 23.20-0.15u.

praatprogramma

Zomer 2006. Gasten in dit Belgische praatprogramma zijn presentatrice Hilde De Baerdemaeker, de muzikanten Jan & Jasper Hautekiet en de zanger Daan. België 1, 21.55-22.49u.

Wat zou jij doen? Het gesprek over persoonlijke dilemma’s gaat vanavond over levensbedreigende erfelijke ziektes en de vraag of je dan wel kinderen moet nemen. Ned.1, 22.45-23.20u.

informatief

Trawlermen: Starting out. Vierde aflevering van een reportageserie over de vissers van Peterhead in het noordoosten van Schotland. De zeventienjarige Ryan gaat voor het eerst vissen in de ruwe wateren van Noorwegen. Garnalenvisser Jimmy Buchan is uit pure wanhoop teruggegaan naar het gevaarlijke Devil’s Hole. BBC1, 20.00-20.30u.

Seven man-made wonders: The Midlands. Serie over bijzondere bouwwerken in de diverse regio’s van Engeland met vanavond o.a. de brug in Shropshire, de eerste geheel uit ijzer opgetrokken constructie ter wereld, de kalksteengrotten van Dudley, het middeleeuwse Warwick Castle en het Monsal viaduct in Derbyshire. BBC2, 20.00-20.30u.

De wereld van Tarantino: World of blue. Land of O. Reportage over de Unité 309 in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis, waar enkele tientallen hiv- en aids-patiënten verblijven. België 2 (Canvas), 22.20-23.25u.

amusement

Zomeravondcafé. Vanaf het binnenplein van het TROS-gebouw gesprekken over criminaliteit met oud-politievoorlichter Klaas Wilting, Willem Gepken met een speurhond, misdaadverslaggever Bas van Hout. En een optreden van zanger Alex met zijn zomerhit Dam Di Dam.... Ned.2, 19.35-20.30u.

kunst

Drama documentary: Imagining the truth. Over de geschiedenis van gedramatiseerde documentaires vanaf de jaren zestig. Leiden nieuwe filmtechnieken zoals computeranimaties en digitale manipulaties ertoe dat de kijker nog minder snel denkt met werkelijk gebeurde verhalen van doen te hebben? BBC2, 0.20-1.20u.

muziek

Lowlands warm up. Achtste deel van een serie met hoogtepunten van het Lowlands festival van vorig jaar laat het optreden van Zuco 103 zien. Ned.3, 0.00-0.30u.