Televisie Film van de dag

Penelope Cruz (rechts) in Abre los ojos. Abre Los Ojos Year: 1997 Director: Alejandro Amenabar Penelope Cruz PHOTOS12

Abre los ojos. De Spaanse film Abre los ojos (open je ogen) behoort tot het prikkelende soort dat je meteen weer wilt zien. Want: wat hebben we eigenlijk gezien? Het verhaal gaat over de playboy Cesar die voor het eerst in zijn leven echt verliefd wordt – op de door Penelope Cruz gespeelde Sofia – maar dan door zijn jaloerse vriendin Nuria letterlijk in een ongeluk wordt gestort als ze de auto waar ze beiden inzitten tegen een muur rijdt. Zijn gezicht raakt verminkt en hij wordt via plastische chirurgie weer de oude. Of niet? Het is opletten geblazen. In welke staat van bewustzijn bevinden we ons? Realiteit, droom, nachtmerrie? Het zacht gefluisterde ‘open je ogen’ betekent niet dat de droom voorbij is. Abre los ojos bespeelt een scala verschijnselen: de déjà-vu, de mysterieuze dubbelganger, het paralleluniversum, het masker dat zielloosheid verbergt, geheugenverlies en paranoia.(Alejandro Amenábar, 1997, Sp/Fr/It), Ned. 3, 20.05-22.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg