Te laat gevlucht naar India

Automatiseerder Getronics verplaatst ten minste duizend banen naar India.

Maar de maatregel komt te laat, Getronics groeit langzamer dan concurrenten.

Zelfs Hongarije en Mexico worden te duur. Automatiseerder Getronics heeft al een hoop werk naar die landen uitbesteed, maar kondigde gisteren aan dat het nu zijn activiteiten in nog-lagere-lonenland India gaat uitbreiden. Daardoor verdwijnen weer ten minste 1.000 banen in het rijke en dure Westen.

Getronics richt zich onder meer op het beheer van werkplekken. Omdat werkplekbeheer deels op afstand kan, besteden bedrijven dit soort activiteiten vaak uit naar India, waar een ICT’er een fractie verdient van wat hij hier zou krijgen.

De maatregelen moeten zorgen dat Getronics winstgevender wordt. Dat lukt het bedrijf niet voldoende, lieten beleggers gisteren blijken. Zij dumpten hun aandelen Getronics, waardoor het bedrijf in één klap een vijfde van zijn beurswaarde kwijtraakte. Het komt bijna nooit voor dat één van de grootste 25 Nederlandse beursbedrijven zo genadeloos keldert. Directeur Peter-Paul de Vries van de Vereniging voor Effectenbezitters riep topman Wagenaar op om op te stappen.

Terwijl Getronics al tijden streeft naar een winstmarge van 5 procent, was die over het eerste halfjaar 2,5 procent. Het bedrijf gaf aan niet te verwachten dat de marge dit jaar boven de 4 procent zal uitkomen. Getronics voorspelt dat de omzet met 2,6 miljard euro ongeveer gelijk blijft aan die van vorig jaar. En dat in een markt die groeit. Volgens branchevereniging ICT Office was de groei van Nederlandse ICT-dienstverleners vorig jaar 5,4 procent en zal die dit jaar ongeveer hetzelfde zijn.

Financieel analist van SNS Securities Victor Bareño zegt dat Getronics het moeilijker heeft dan een branchegenoot als Ordina. Dat werkt meer op projectbasis en daar is nu veel vraag naar. De contracten voor werkplekbeheer van Getronics lopen vaak voor jaren en zijn dus minder gevoelig voor oplevingen van de markt. Bovendien is de prijsdruk groter, mede doordat het werk deels in India kan worden gedaan. Getronics moet opboksen tegen giganten als IBM of EDS, die meer in India kunnen investeren.

Lees de oproep van de Vereniging voor Effectenbezitters aan topman Klaas Wagenaar om af te treden op www.veb.net

Getronics gedumpt

    • Elske Schouten