Stichting Wakker Dier wil niet terroristisch worden genoemd

„Een terroristische organisatie.” Zo noemde pluimveearts Jetze Plantema uit Hardenberg de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier in verschillende kranten. Stichting Wakker Dier vindt dat Plantema te ver ging en spande een kort geding aan waarin ze eist dat Plantema zijn woorden terugneemt. Het geding diende gisteren in Zwolle.

Wakker Dier is een niet gesubsidieerde organisatie en afhankelijk van de steun van donateurs. „Als Plantema ons en onze 28.000 donateurs terroristen noemt, is dat schadelijk voor onze stichting”, vindt plaatsvervangend directeur Xandra Asselbergs van Wakker Dier.

Dierenarts Plantema denkt er niet aan zijn excuses aan te bieden bij die „ogenschijnlijk keurige club van vegetariërs”. Hij beschuldigt Wakker Dier van terrorisme en van maffiapraktijken omdat de leden in zijn ogen niet argumenteren, maar angst zaaien met hun acties.

Want volgens Plantema hebben de dierenrechtenactivisten moord, brandstichting en chantage op hun geweten. Hij doelt daarmee onder andere op het feit dat Wakker Dier nauwe banden onderhield met Vereniging Milieu-Offensief (VMO) waarin Volkert van der G., moordenaar van Pim Fortuyn, actief was.

Plantema riep de pluimveehouders op massaal naar het kort geding in Zwolle te komen. Vorig jaar verloor de vakbond van de pluimveehouders een kort geding van Wakker Dier. Voorzitter Ad Kon van de vakbond deelt de mening van Plantema: „Op oneigenlijke gronden berokkent Wakker Dier onze sector schade. Ze draaien de zaak om.” Tientallen kippenboeren waren gisteren in de rechtzaal in Zwolle aanwezig.

„Die moeite konden ze zich besparen,” zegt Xandra Asselbergs van Wakker Dier. Ze heeft er alle vertrouwen in het kort geding te winnen. In het verleden won Wakker Dier al gelijksoortige zaken. „Want de rechter vindt het onze taak de rechten van de dieren te verdedigen. En dat doen we alleen met ludieke acties.”

De uitspraak is 9 augustus.