Sterke groei treinreizigers in dit jaar

De Nederlandse Spoorwegen hebben een goed half jaar achter de rug. In vergelijking met de eerste helft van 2005 namen binnen Nederland 7 procent meer reizigers de trein, zo maakte NS vandaag bekend.

De internationale divisie presteerde nog beter. Daar groeide het aantal klanten met ruim 14 procent.

NS maakt zich wel zorgen over de informatieverstrekking bij vertragingen, die volgens het oordeel van veel reizigers onvoldoende is. NS zegt extra middelen uit te zullen trekken om dit samen met spoor- en infrabeheerder ProRail te verbeteren.

De groei van het aantal klanten wordt volgens NS veroorzaakt door „een verbeterende economie, files op de wegen, maar bovenal de keuze van de reiziger voor de verbeterde service en kwaliteit van de trein”. Dagelijks reizen ongeveer een miljoen Nederlanders met de Nederlandse Spoorwegen. Over heel 2005 liet NS al een groei zien van 4,5 procent. Het netto resultaat bedroeg 219 miljoen euro, tegen 32 miljoen euro in 2004.

In de eerste helft van dit jaar presteerde NS financieel gezien iets beter dan in de eerste helft van 2005. Het positieve resultaat tot en met de maand juni lag in 2006 op 78 miljoen euro, tegen 75 miljoen vorig jaar.

De internationale poot van NS presteert dit jaar uitstekend. Dit onderdeel was jarenlang een kostenpost, maar komt dit jaar mogelijk uit de rode cijfers. „In de eerste helft van 2006 hebben we er ongeveer 350.000 klanten bijgekregen”, becijfert Michiel van Roozendaal, de topman bij NS Internationaal. „Het zou teleurstellend zijn als we dit jaar niet ‘break-even’ draaien.”

NS internationaal voerde de afgelopen jaren een reorganisatie door. Het marketingbudget werd verdubbeld naar tussen de 4 en 5 miljoen euro. Via reclameacties ging NS de strijd aan met de concurrentie van goedkope luchtvaartmaatschappijen en de auto. „De stedentrips naar onder meer Parijs, Antwerpen, Brussel en Keulen zijn erg succesvol”, zegt Van Roozendaal. „Verder hebben we geprofiteerd van het Rembrandtjaar, dat veel buitenlanders naar Nederland heeft gelokt, en van het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland.”