Schippers wordt tijdelijk professor

Wim T. Schippers, die naam heeft gemaakt als beeldend kunstenaar, theatermaker en bedenker van tv- en radioprogramma’s, wordt tijdelijk hoogleraar. Aan de Universiteit van Tilburg geeft Schippers gedurende een semester het college ‘Wetenschap is geen kunst maar wel cultuur’.

Dit heeft de Universiteit van Tilburg gemeld. Schippers wordt vanaf 30 augustus ‘Leonardohoogleraar’, een wisselleerstoel van de faculteit Communicatie en Cultuur die wordt bekleed door zogeheten ‘spraakmakende docenten’. Eerdere Leonardo-hoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Jan Terlouw en Leo Vroman, die gemeen hebben dat zij op meerdere terreinen werkzaam zijn.

Wim T. Schippers (1942) geldt voor de Tilburgse universiteit als een ‘eigentijdse uomo universale’, de universele mens. In het persbericht wordt Schippers betiteld als een ‘alleskunner’. Bij het grote publiek is hij vooral bekend door zijn radio- en televisieprogramma’s zoals We zijn weer thuis , de Fred Hache Show en Ronflonflon met Jacques Plafond. En doordat hij een aantal jaren de Nationale Wetenschapsquiz presenteerde en de stem van Ernie in Sesamstraat doet.

In de kunstwereld heeft daarnaast naam gemaakt met spraakmakende theaterstukken als Going to the dogs – een stuk voor honden. Zijn loopbaan begon Schippers als beeldend kunstenaar, die onder meer een flesje frisdrank in de zee goot. Zijn ‘a-dynamische’ kunst kenmerkte zich onder meer door – in de woorden van de bedenkers – ‘waarachtige oninteressantie’, ‘stijlloosheid’ en ‘slapte’. Het bestrijken met pindakaas van een galerievloer in 1969 was een voorbeeld daarvan.

Schippers, die vanmorgen niet bereikbaar was, zegt in het persbericht dat zijn cursus bedoeld is om „inzicht te krijgen in wat je beweegt.” Studenten krijgen vragen voorgelegd als: waarom wil je dit doen en dat worden, weet je dat wel zeker en hoe word je wijs uit het aanbod van mogelijkheden daartoe? Waarom hebben mensen zoveel spullen nodig? Is het einde zoek? De studenten moeten bij Schippers „stokpaardjes berijden, raadsels oproepen, vragen verzinnen en antwoorden bedenken.”