Omkoopzaak maakt eerste slachtoffer

Het schandaal rond de smeergelden in de Europese auto-industrie heeft zijn eerste slachtoffer gemaakt. De topman van een van de grootste toeleveranciers van auto-interieurs ter wereld is opgestapt.

Aan justitie in Frankfurt had de topman van het bedrijf, Pierre Lévi, vorige week al toegegeven dat hij sinds 2001 op de hoogte was van de smeergelden die managers van zijn bedrijf hebben betaald aan managers van Volkswagen in ruil voor nieuwe orders.

Het bedrijf, Faurecia geheten, dat voor 71 procent eigendom is van het Franse autoconcern PSA Peugeot-Citroën, zou sinds 1998 jaarlijks voor 600.000 à 800.000 euro managers hebben omgekocht van Audi, een dochter van het Duitse autoconcern Volkswagen. Niet alleen met contant geld, ook in de vorm van reizen en meubels. Naar verluidt zijn er in totaal twintig managers bij betrokken.

Volgens analisten zoeken toeleveranciers in de Europese auto-industrie onder druk van de concurrentie en de consolidatie naar nieuwe afnemers buiten hun eigen thuismarkten, waarbij zelfs smeergelden en corruptie geoorloofd lijken.

Justitie in München heeft andere toeleveranciers in het vizier, zo bevestigde zij gisteren, waaronder het Amerikaanse auto-onderdelenbedrijf Lear, dat smeergelden aan het Duitse autoconcern BMW zou hebben betaald. Een manager van BMW is gearresteerd.

De topman van Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, schreef vorig week in een brief aan topman Jean-Martin Folz van Peugeot-Citroën dat hij niet meer wenste samen te werken met de nu afgetreden topman van Faurecia, Pierre Lévi. Folz is ook commissaris bij Faurecia. Drie managers van het VW-concern zijn zelf partij in het schandaal, van wie een van Audi die inmiddels is gearresteerd, een van Volkswagen die intussen al met pensioen is en een die intussen op een zijspoor is gezet.

Faurecia heeft een omzet van 11 miljard euro en maakte vorig jaar een verlies van 183 miljoen euro. Ook 2006 wordt een slecht jaar, zo heeft Lévi laten weten. Lévi streed tegen de smeergeldenpraktijken, maar vergeefs, zo meldden Duitse media.

Tot begin 2001 was Pierre-Jean Sivignon, nu financieel topman van elektronicaconcern Philips, de financiële topman van Faurecia. Een woordvoerder van Philips zei vanmorgen desgevraagd dat Sivignon niet door de Duitse justitie over deze affaire is benaderd.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Winstsprong Unilever naar 2,1 mld (3 augustus, pagina 15) stond: ,,Tot begin 2001 was Pierre-Jean Sivignon, nu financieel topman van elektronicaconcern Philips, de financiële topman van Faurecia.’’ Dat moet zijn tot begin 2005.