Noodweer N-Korea: tot 10.000 doden

Door noodweer en overstromingen zijn de afgelopen maand in Noord-Korea zeker 6.000 mensen omgekomen. Ongeveer 4.000 mensen worden nog vermist.

De Zuid-Koreaanse hulporganisatie Good Friends heeft dat gisteren in Seoul bekendgemaakt. Volgens de organisatie, die zich onder andere inzet voor de opvang van Noord-Koreaanse vluchtelingen, zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen dakloos geworden door overstromingen.

De nieuwe schatting over het aantal slachtoffers in het grotendeels van de buitenwereld afgesloten stalinistische land is veel hoger dan die welke tot dusver de ronde deden. Vorige week meldden de Verenigde Naties dat ten minste 154 mensen waren verdronken en dat er zeker 127 vermisten waren. Maar de VN zeiden ook dat dit een conservatieve schatting was. De Noord-Koreaanse autoriteiten zelf meldden slechts dat het noodweer „honderden” slachtoffers heeft gemaakt en dat wegen, bruggen, spoorlijnen werden vernield.

Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis in Seoul zei gisteren dat haar Noord-Koreaanse zusterorganisatie onder dankzegging een hulpaanbod heeft afgeslagen. Noord-Korea zal de herstelwerkzaamheden zelf ter hand nemen, aldus een Noord-Koreaanse functionaris. (AFP, AP)