Nieuwe kampeerkeuken

We eten al fresco deze week, lekker in de buitenlucht. Dinsdag gaf ik tien tips voor een perfecte picknick. Vandaag krijg je er vijf voor koken op de camping. Ze zijn niet van mij, deze tips. Ik ga mijn lezers niet voor de gek houden door te schrijven over de superculi maaltijden die ik in elkaar flans op een gammel butagasstelletje in de Ardèche, terwijl ik gewoon thuis achter mijn zespitter met twee wokbranders, twee ovens en een grillplaat sta. Nee, deze adviezen komen uit De nieuwe Kampeerkeuken, een vrolijk kookboek geschreven door Daan Faber en Maarten Hoekstra.

In fullcolor is te zien hoe ze een maandlang door Frankrijk trekken. De gerechten die ze tijdens hun 7000 kilometer lange Tour de France maken, zijn divers, van Asian camping noodles tot ‘doe-het-zelf-gedroogde tomaten met dank aan de zon’ en een eenpansschotel met worstjes en linzen uit Le Puy. Hoewel de heren op hun survivaltocht zelfs een braadslee meeslepen in de sponsorauto, zijn de meeste recepten ook voor die-hard-kampeerders goed te doen. En vooral de eerste tip van Daan en Maarten getuigt van een diep inzicht in de essentie van het kamperen.

1 Nergens valt zo gemakkelijk iets te lenen als bij de buren op de camping.

2 Koop, wanneer je niet beschikt over goede koeling en opbergmogelijkheden, niet te veel in. Voorkom bederf en ongedierte.

3 Veel vlees- en visproducten zijn volledig bereid te kopen op de markt, in de supermarkt of bij de delicatessenwinkel. Zo hoef je voor een complete maaltijd maar een deel zelf te maken.

4 Kijk altijd uit met vuur, zeker in een droge omgeving. Je zult niet de eerste kampeerder zijn die een stuk bos of natuurgebied in lichterlaaie zet.

5 Maak, als je geld op is, deze budgetburgers met avocadosalsa voor vier personen.

Voor de salsa:

1 rode paprika

2 rijpe avocado’s, in blokjes

4 tomaten, in blokjes

1 ui, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

1 rode peper, fijngesneden

sap van 1 limoen

Voor de burgers:

1 kilo sausijzen

3 eetlepels bier

2 stokbroden

1 krop sla, droog en gewassen

Maak de barbecue aan. Leg de paprika tussen de kolen en laat hem aan alle kanten zwart blakeren. Laat afkoelen en verwijder het velletje en de zaadlijsten. Snijd de paprika in blokjes. Meng ze met de avocado, tomaat, ui, knoflook en rode peper en maak de salsa op smaak met zout, peper en limoensap. Druk het gehakt uit de sausijzen en meng dat met het bier. Vorm er 8 platte schijven van en grill ze gaar. Beleg stukken stokbrood met burgers, sla en salsa.

Wat flans jij in elkaar op je butagasstelletje? Praat mee over de kampeerkeuken: www.nrc.nl/kokenetc.

    • Janneke Vreugdenhil