Medewerkers stemlokalen willen salaris

Medewerkers stemlokalen willen salaris Kinshasa. Oproerpolitie in de Congolese hoofdstad Kinshasa heeft gisteren traangas en kogels afgevuurd om een groep van ongeveer honderdvijftig boze verkiezingsmedewerkers uiteen te drijven. De medewerkers wilden hun salaris voor het bemannen van de stemlokalen tijdens de verkiezingen van afgelopen weekeinde. Het is onduidelijk wanneer de medewerkers hun loon van ongeveer 55 euro hadden moeten krijgen. De onafhankelijke kiescommissie heeft problemen met het uitbetalen van salarissen, mede omdat Congo geen officieel bancair systeem heeft. De verkiezingsmedewerkers ginggen een aantal keer in staking in aanloop naar de verkiezingen, en staken stemlokalen in de brand. In Mbuji-Mayi verzamelden duizenden medewerkers voor het gemeentehuis, en werd een aantal van hen betaald. De voorzitter van de locale kiescommissie, Hubert Tisuaka, zei dat het tijd zou kosten om alle 5205 medewerkers te betalen. De opkomst bij de verkiezingen van zondag was 80 procent. Het tellen van de stemmen gaat langzaam; een definitieve uitslag laat naar verwachting nog enkele weken op zich wachten. Deze verkiezing was de eerste in veertig jaar. Er waren 33 kandidaten voor het presidentschap, onder wie de huidige president Joseph Kabila. Zo’n 17.600 VN vredestroepen en 2000 EU troepen werden ingezet in Congo om er voor te zorgen dat de vrede bewaard bleef tijdens de verkiezingen. Foto Schalk van Zuydam, AP A woman shouts out as riot police beat her in Kinshasa, Wednesday, Aug. 2, 2006. Riot police fired tear gas and live rounds Wednesday to disperse scores of angry election workers demanding payment for manning polling stations during Congo's historic weekend elections. (AP Photo/Schalk van Zuydam) Associated Press

Oproerpolitie in de Congolese hoofdstad Kinshasa heeft gisteren traangas en kogels afgevuurd om een groep van ongeveer honderdvijftig boze verkiezingsmedewerkers uiteen te drijven. De medewerkers wilden hun salaris voor het bemannen van de stemlokalen tijdens de verkiezingen van afgelopen weekeinde.

Het is onduidelijk wanneer de medewerkers hun loon van ongeveer 55 euro hadden moeten krijgen. De onafhankelijke kiescommissie heeft problemen met het uitbetalen van salarissen, mede omdat Congo geen officieel bancair systeem heeft.

De verkiezingsmedewerkers ginggen een aantal keer in staking in aanloop naar de verkiezingen, en staken stemlokalen in de brand. In Mbuji-Mayi verzamelden duizenden medewerkers voor het gemeentehuis, en werd een aantal van hen betaald. De voorzitter van de locale kiescommissie, Hubert Tisuaka, zei dat het tijd zou kosten om alle 5205 medewerkers te betalen.

De opkomst bij de verkiezingen van zondag was 80 procent. Het tellen van de stemmen gaat langzaam; een definitieve uitslag laat naar verwachting nog enkele weken op zich wachten. Deze verkiezing was de eerste in veertig jaar. Er waren 33 kandidaten voor het presidentschap, onder wie de huidige president Joseph Kabila.

Zo’n 17.600 VN vredestroepen en 2000 EU troepen werden ingezet in Congo om er voor te zorgen dat de vrede bewaard bleef tijdens de verkiezingen.