Langer werken voor hetzelfde salaris

De werknemers van sanitairfabrikant Villeroy & Boch Wellness in Nederland gaan langer werken voor hetzelfde loon. In ruil daarvoor krijgt het personeel een werkgelegenheidsgarantie van vijf jaar. Mochten er in die periode toch ontslagen vallen, dan krijgen de betrokken werknemers de te veel gewerkte uren alsnog uitbetaald.

De vakbonden zijn dit overeengekomen met het Duitse moederbedrijf, omdat de sanitairfabrikant in zwaar weer verkeert. „Wij hopen hiermee de onrust bij het personeel over de werkgelegenheid weg te nemen”, zegt Roelof Smilda, directeur van de vestiging in Roden.

Bij Villeroy & Boch werken nu nog circa 250 mensen, verdeeld over drie Nederlandse vestigingen. Het bedrijf kondigde begin dit jaar aan vijftig banen te schrappen, voornamelijk in Roden, omdat een deel van de productie naar Tsjechië wordt verplaatst.

De werknemers die in Nederland overblijven, gaan de komende vijf jaar 38 uur per week werken, terwijl ze betaald worden voor een 36-urige werkweek. Het is de eerste keer dat in een collectieve arbeidsovereenkomst afspraken worden gemaakt over langer werken voor hetzelfde loon.

De vakbonden stellen dat het om een unieke afspraak gaat, die geen gevolgen heeft voor andere bedrijven in dezelfde sector. „Er is geen trend”, zegt een woordvoerder van de CNV bedrijvenbond. „Het bedrijf loopt niet lekker, en om te voorkomen dat het in de soep draait, is deze afspraak gemaakt in de bedrijfs-CAO.”