Kakelcoupé

Tv-schermen in de intercity, met reisinformatie en infotainment - `alles` doet de NS om de reiziger te behagen. Toch is het enige wat veel treinreizigers willen: een beetje rust. De stiltecoupé is mondjesmaat teruggekeerd, maar niemand weet het: en dus is ze geen decibel stiller dan de lawaaicoupé. De conducteur knipt er zonder blikken of blozen het kaartje van een luidruchtig bellende passagier en loopt door.

Door dik en dun heb ik het spoor verdedigd bij mijn automobiele vrienden. Het reistijdverschil heb ik gerelativeerd, de vertragingen vergoelijkt, de milieu- en werktijdwinst geroemd. Maar sinds de populariteit van de mobiele telefoon sta ik met lege handen. Zoveel gekakel om je heen - ik kan het echt niemand aanraden.

NS, geef ons de stilte terug, dan gun ik de bellers hun kakelcoupé van harte, én hun infotainment.

    • Monique Janssens Utrecht