Janoekovitsj toch premier Oekraïne

Viktor Janoekovitsj (56) wordt de nieuwe premier van Oekraïne. Na vier maanden politieke verlamming en tumult droeg de geïsoleerde president Joesjtsjenko zijn voormalige rivaal vannacht aan het parlement voor.

De pro-Russische Janoekovitsj gaat als premier over het binnenlands beleid en de economie. In 2004 probeerde hij via stembusfraude president te worden. Maar een derde stemronde, afgedwongen door de volksopstand de Oranje Revolutie, bracht de pro-westerse Joesjtsjenko in het zadel. In maart won de partij van Janoekovitsj de parlementsverkiezingen.

In een gespannen sfeer – tienduizend aanhangers van Janoekovitsj betoogden in Kiev en het parlement dreigde met afzetten – hakte Joesjtsjenko vannacht de knoop door. In een toespraak op televisie anticipeerde hij op de teleurstelling van zijn achterban. „Welk besluit ik ook neem, ik weet dat een deel van de samenleving het niet accepteert. Ik vraag de natie om te proberen te begrijpen dat wij een unieke kans hebben de beide oevers van de Dnjepr te verenigen.” Hij verwees daarmee naar de rivier die zijn land ruwweg verdeelt in een gerussificeerd en een ‘Oekraïens’, pro-westers deel.

Joesjtsjenko dreigde tot het laatst met nieuwe verkiezingen om zijn rivaal te dwingen een ‘Verklaring voor Nationale Eenheid’ te ondertekenen, waarin Janoekovitsj beloofde het hervormingsgezinde, pro-westerse beleid voort te zetten. Maar dat lijkt niet gelukt. Wel sprak de president gisteren van een gezamenlijk manifest en ‘schriftelijke garanties’.

De vraag is nu of Janoekovitsj met alleen socialisten en communisten gaat regeren, een zeer smalle basis, of dat Joesjtsjenko’s ‘Ons Oekraïne’ tot zijn kabinet zal toetreden. De communisten worden dan waarschijnlijk veroordeeld tot de oppositie. De president gaat over buitenlands beleid, defensie en nationale veiligheid.

oekraïne:pagina 4