Israël hervat aanval op Beiroet

Na een pauze van drie dagen heeft Israël vandaag zijn luchtaanvallen op het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet hervat. Vanochtend vroeg werden zeker vier explosies gemeld in de shi’itische voorstad Dahieh, die bekend staat als een bolwerk van Hezbollah.

Omgekeerd heeft Hezbollah zijn raketaanvallen op Israëlische grondgebied geïntensiveerd. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog, drie weken geleden, zijn ook ’s nachts katjoesja’s afgeschoten. Het afgelopen etmaal werden meer dan 230 projectielen gelanceerd, het grootste aantal op een dag tot dusver. Een Israëliër kwam om en tientallen raakten gewond. Zeker een raket kwam, ook voor het eerst, over een afstand van zeventig kilometer op Israëlisch grondgebied terecht. Vanochtend gingen de raketaanvallen door.

De Israëlische premier Ehud Olmert verklaarde gisteren nog dat Israël de infrastructuur van Hezbollah heeft vernietigd. Maar hij zei ook pas te willen instemmen met een staakt-het-vuren op het moment dat een internationale vredesmacht daadwerkelijk wordt gelegerd in Zuid-Libanon. Een woordvoerder van Hezbollah reageerde op de BBC dat de rakettenregen aantoont dat de beweging allerminst is verzwakt, zoals Olmert suggereerde. De raketlanceringen bewijzen dat „het Libanese verzet nog over grote daadkracht beschikt, inclusief de capaciteit raketten af te vuren”, zei hij.

Naast het opnieuw bombarderen van Zuid-Beiroet gaan ook de Israëlische luchtaanvallen en het Israëlische grondoffensief (10.000 man inmiddels) in Zuid-Libanon door. Volgens Libanese opgave werden vanochtend eveneens doelen in de oostelijke Beka’avallei bestookt, alsmede een brug in het noordelijke Akkar en wegen nabij de grens met Syrië.

Ziekenhuisfunctionarissen in Tyrus hebben vanochtend gezegd dat zondag bij het Israëlische bombardement op de stad 28 mensen, onder wie 16 kinderen, werden gedood – en niet 52 zoals tot dusver werd gezegd. Daarmee bevestigde de ziekenhuisfunctionaris de uitkomst van een onderzoek ter plekke van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De Libanese premier Siniora zei vanochtend dat „ruim 900” Libanezen zijn gedood. Dat aantal is veel hoger dan tot dusver werd vermeld. (Reuters, AP, BBC)