Irak binnenkort om de tafel met westerse oliemaatschappijen

Bagdad. Irak gaat binnen nu en twee maanden met westerse oliemaatschappijen om de tafel zitten om te kijken hoe de olievelden in het Arabische land het best ontwikkeld en benut kunnen worden. Dat zei de Iraakse minister van Oliezaken Hoessein al-Shahristani gisteren. Olie vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de wederopbouw van Irak. Al-Shahristani wil dat het land in de komende vier jaar 4,3 miljoen vaten olie per dag (van 159 liter) produceert. In 2015 moet het productieniveau zelfs op 6 tot 8 miljoen vaten per dag liggen. Om het gewenste niveau te halen, zullen de olieconcerns flink moeten investeren in de Iraakse olie-industrie. De minister heeft al van diverse Amerikaanse en Europese olieconcerns toegezegd gekregen dat ze aan de slag willen in Irak. Het land heeft volgens schattingen een bewezen oliereserve van 115 miljard vaten, de op twee na grootste ter wereld.