Integreren leer je op  zomerkamp

Een vakantiekamp maakt kinderen meer sociaal.

Daarom moet de overheid die kampen subsidiëren.

De belangrijkste plekken voor een kind om andere kinderen te leren kennen, zijn de school en de sport -of hobbyvereniging. Maar in de zomer zijn scholen en de meeste sportclubs gesloten. Nieuwe vriendjes maken kinderen op vakantie: op een zomerkamp. Want welk kind gaat niet graag een weekje zeilen in Friesland of paardrijden in Spanje met leeftijdsgenootjes? Maar voor een weekje weg met organisaties als Simbo of Vinea kunnen de kosten al gauw oplopen tot 350 euro. Een kamp in het buitenland kost al snel meer dan 500 euro.

Zelf werk ik op een zeilschool in Zeeland, waar een weekje varen voor de kleintjes begint bij 480 euro. Elke week ontmoeten kinderen uit heel Nederland elkaar hier, op onze zeilschool. Toch zit daar nooit een kind uit een achterstandsbuurt bij. Ook allochtonen zijn zeldzaam, hooguit een Belgisch of Duits deelnemertje. Als ik vraag wat voor sport de kinderen doen, spelen twee van de drie kinderen golf, tennis of hockey.

Want een zomerkamp is simpelweg niet voor iedereen betaalbaar, terwijl zomerkampen juist belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Als zeilinstructeur merk ik dat kinderen hier leren samenwerken en hier anderen ontmoeten met wie ze thuis niet mee in contact zouden zijn gekomen.

Sommige kinderkampen krijgen een welzijnssubsidie. Helaas wordt die alleen uitgekeerd aan organisaties die zich richten op ‘probleemjongeren’, ‘schooluitvallers’ en ‘multi-etniciteit’. Een belangrijk criterium om subsidie te krijgen, is dat het moet gaan om een specifiek ‘project’ dat ook ‘vernieuwend’ moet zijn. En een zomerkamp is veel, maar niet vernieuwend. Terwijl zo’n kamp heel belangrijk kan zijn voor sociale integratie, meer dan de school, waar vriendengroepjes vaak bestaan uit kinderen met dezelfde opleiding en woonplaats.

De overheid zou het voortbestaan van zomerkampen juist daarom moeten stimuleren. Organisaties die structureel bezig zijn om kinderen een plezierige en leerzame zomer te bieden, moeten ook structureel op steun kunnen rekenen. Ieder kind moet op kamp kunnen, ook dat met een kleine portemonnee. Jezelf en anderen leren kennen in een andere omgeving is een ervaring die je de rest van je leven meeneemt.

Ruben Zandvliet is oud-voorzitter van de Jonge Socialisten en zeilinstructeur.

    • Ruben Zandvliet