In ‘Stay Alive’ druipt er bloed uit het toetsenbord

Stay Alive. Regie: William Brent Bell. Met: Jon Foster, Samaire Armstrong, Frankie Muniz. In: 10 bioscopen. **

Stay Alive. Regie: William Brent Bell. Met: Jon Foster, Samaire Armstrong, Frankie Muniz. In: 10 bioscopen. **

In het boek Dracula was a woman wordt beweerd dat schrijver Bram Stoker zich liet inspireren door bloedgravin Elizabeth Bathory. Zij deed zich hoog in de Karpaten te goed aan liters meisjesbloed. Elizabeth maakt nu haar comeback in de horrorfilm Stay Alive, door te verschijnen in een dodelijke videogame. Ze blijkt goed op de hoogte van de nieuwste speltechnieken: ieder die de game binnentreedt, wordt in het echt door haar vermoord.

Het matige scenario van Stay Alive doet denken aan betere horrorfilms als The Ring, waarin het bekijken van een videoband dezelfde fatale gevolgen heeft. Stay Alive voegt iets origineels toe door twee uitersten te combineren: de hippe gamerswereld en de gotische wereld van gietijzeren hekken en rammelende koetsen. De film laat vooral zien hoe de spelende mens is veranderd: in oudere griezelfilms wordt de kijker vaak angst aangejaagd met macaber kinderspeelgoed, nu druipt er bloed uit een moderner speeltje: het toetsenbord.

    • Mariska Graveland