Gevechten Sri Lanka verhevigen

De strijd tussen de Tamil Tijgers en het Sri Lankese regeringsleger is vandaag verhevigd. In het moslimstadje Mutur nabij de noordoostelijke havenstad Trincomalee, kwamen vanochtend volgens verschillende bronnen tien burgers om toen een granaat in een school insloeg. De Tamil Tijgers en de Sri Lankese regering beschuldigen elkaar van het afschieten van de granaat.

Op het schiereiland Mannar, aan de westkant van het eiland, zouden de Tamil Tijgers militaire bases hebben aangevallen. Een legerwoordvoerder noemde dit een afleidingsmanoeuvre. Daarnaast wordt nog steeds gevochten om de controle over een irrigatiekanaal ten zuiden van Trincomalee.

De Tijgers strijden voor een thuisland voor de Tamil-minderheid in het land. Het conflict met de regering laaide vorige week woensdag opnieuw op, nadat de rebellen het irrigatiekanaal hadden geblokkeerd. Daardoor kwamen 50.000 Sinhalezen zonder water te zitten. De regering heeft inmiddels drieduizend militairen naar het gebied gestuurd om de controle over het kanaal terug te krijgen.

In Mutur zouden zesduizend gezinnen hun huizen inmiddels zijn ontvlucht en bescherming hebben gezocht in openbare gebouwen. Door de gevechten is de veerboot tussen Mutur en Trincomalee, die aan dezelfde baai liggen, buiten dienst.

De gevechten tussen de Tijgers en het regeringsleger zijn de ergste in vier jaar. Bij het conflict kwamen afgelopen week 135 mensen om. De Noorse speciale gezant Jon Hanssen-Bauer gaat naar verwachting vandaag naar Sri Lanka in een poging vredesonderhandelingen op gang te brengen. De Tamil Tijgers hebben het staakt-het-vuren uit 2002 eerder deze week doodverklaard. (AFP, AP, Reuters)