Even geen kind nu, a.u.b.

Zes weken zomervakantie is lang om je kinderen om je heen te hebben.

Het lukt wel om ze een week kwijt te raken. Een enkel dagje is moeilijker.

Foto David Galjaard Galjaard, David

Tien jongens en twee meisjes in limoengroene en paarse T-shirts staan om een grote container vol mest heen. Dierenverzorger Rogier van Zoo Parc Overloon vertelt de kinderen hoeveel poep de dieren in het park produceren, en dat het personeel dat allemaal op moet ruimen. „Hoe doen jullie dat”, vraagt een van de jongens. „In allemaal kleine prullenbakjes?” Nee, zegt Rogier, „met kruiwagens. En jullie mogen straks ook met de kruiwagen poep scheppen.” De kinderen trekken vieze gezichten. „Kinderarbeid!”, roept een bijdehandje.

De twaalf, variërend in leeftijd van 7 tot 10 jaar, zijn deze week op ‘Beestenboel’-kamp, dat georganiseerd is door Simbo. Vijf dagen lang logeren ze in Overloon en bezoeken ze elke dag de dierentuin, waar ze van alles leren over de dieren en ze mogen helpen verzorgen. De rest van de tijd doen ze speurtochten en spelletjes en kunnen ze zwemmen in het zwembad dat bij hun verblijf hoort.

Deze middag worden de kinderen opgeleid tot dierenverzorger. In de schuur waar het eten wordt bereid voor de dieren mogen ze fruitijsjes maken voor de gibbons. Aan een grote vierkante tafel snijden ze appels en kiwi’s. Het fruit gaat in papieren koffiebekertjes, die daarna gevuld worden met limonade en de vriezer ingaan. Intussen vertellen Rogier en zijn collega Nathalie welke dieren wat eten.

Met een doos eerder bereide ijsjes en wat havermoutballetjes gaan de kinderen op pad. Nadat de gibbons hebben gegeten, zijn de kroeskoppelikanen aan de beurt. In een rij opgesteld langs het meertje gooien de oppassertjes één voor één met een grote boog een vis in het water. „Ik kneep in zijn organen”, griezelt Faas van 7. Hij en zijn broer Sjef van 8 zijn samen op kamp. Het is hun eerste keer.

Maar op het kamp lopen ook ervaren kampgangers rond. Joost (7) is door zijn moeder helemaal uit Leeuwarden naar Overloon gebracht. Hij heeft ook nog een broer en een zus, maar die zijn hier niet. Zijn broer is op een ander kamp, zijn zus is thuis. Aram (10) is hier ook met zijn broertje Cornel (7). Hij vindt het buiten spelen en het zwemmen leuk aan dit kamp, „en de dieren ook wel”.

En waarom ook niet de kinderen op kamp sturen? De zes weken zomervakantie zijn een behoorlijke opgave voor ouders om in te vullen, zeker als ze allebei werken. Met een beetje pech heb je tachtig vrije dagen nodig om alle vakanties van het kroost plus de atv- en bijschooldagen van onderwijzers op te vangen.

Kampen zijn al jaren de makkelijkste manier om kinderen een of meer van die lange zomervakantie onder te brengen. De keuzemogelijkheden, bij Simbo en tal van andere organisaties, zijn veel ruimer dan de traditionele creatieve of zeilkampen die al sinds jaar en dag worden georganiseerd. Van computerkamp tot voetbalkamp, van dierenverzorger tot echte natuuronderzoeker spelen, van raften tot King Arthur Camp, van een filmweek tot het runnen van een hotel. Je kunt hen zelfs twee weken op klimexpeditie sturen in de Alpen. Als je kind daar te zwaar voor is, dan is er weer een kamp van twee weken waar kinderen met een overgewicht kunnen afvallen. Met een diëtiste als een van de begeleiders.

Een beetje rondsnuffelen dus en er is voor elk kind wel iets te vinden. Als je er maar de pakweg 300 tot 400 euro voor over hebt om ze een week het huis uit te krijgen. En als ze maar zeven jaar of ouder zijn, want voor jongere kinderen zijn er nauwelijks kampen. Voor augustus nog een weekje een kind over? Geen probleem, er zijn nog plekken te krijgen.

Lastiger is het als je je kinderen maar een dagje kwijt wil. Omdat je baas op die vrije dag die je gepland had plotseling een vergadering heeft belegd en je heeft gewaarschuwd dit keer niet de secretaresse als kinderjuf in te schakelen. Of als opa en oma, die zo lief al een paar weken hebben opgepast, uitputtingsverschijnselen beginnen te vertonen. Of, al wil je het niet toegeven, als je zelf je eigen kinderen beu bent. Wat dan?

Even tussendoor een dagje naar een buitenschoolse opvang is er niet bij. Zelfs niet een weekje. Als je er al tussenkomt in de vakanties, krijg je direct een contract voor alle vakanties het hele jaar aangeboden. Ben je weer zo’n 2000 euro kwijt.

Maar veel alternatieven zijn er niet, dat lijkt een gat in de markt. Je kunt zoals sommigen doen je kind met broodpakketje bij het zwembad afzetten en er zelf vandoor gaan, maar de badmeesters doe je daar geen plezier mee. In musea en natuurcentra zijn er deze zomervakantie kinderactiviteiten genoeg, maar als ouder ben je er wel bij gewenst. „Wij zijn geen kindercrèche”, zegt Hans van der Lande van Space-Expo Centre in Noordwijk. Daar ontvangen ze vandaag het duizendste kind dat een dag voor astronaut komt spelen in het International Space Lab.

Kinderen krijgen er astronautentraining, worden gelanceerd, mogen proefjes doen en gaan met een certificaat ondertekend door Wubbo Ockels en André Kuipers (de twee enige echte Nederlandse ruimtereizigers) naar huis. „Er zijn altijd wel kinderen die toch in paniek raken zonder hun vader of moeder”, zegt Van der Lande. „Maar de ouders kunnen met ons spacetreintje naar Estec hier vlak in de buurt, waar het ruimtevoertuig staat dat de Europese Ruimtevaartorganisatie volgend jaar zal lanceren.”

Bij Museum De Paviljoens in Almere geven ze je als ouder wel even de gelegenheid om twee uur te winkelen in het gloednieuwe winkelcentrum vlakbij. Op drie woensdagmiddagen in augustus (16, 23 en 30) kunnen kinderen van 7 tot 12 er een workshop onder leiding van een kunstenaar volgen, die werk exposeert op de tentoonstelling ‘de Stedelijke Conditie’. Eerst gaan ze de tentoonstelling samen bekijken met een museumdocent en daarna werken ze met de kunstenaar volgens zijn of haar methode. „We proberen er wat diepgang in te brengen”, zegt Michel Langendijk van het museum. „Ze moeten een gevoel krijgen hoe een kunstenaar werkt. Het is niet even een middagje gezellig knutselen.”

Even een heel dagje voor jezelf kan wel als je je kinderen volgende week dropt op de Kdz! Adventure Summer in Ahoy in Rotterdam. Daar kunnen kinderen vanaf 8 jaar zich voor 12 euro per dag een of meer dagen vermaken met activiteiten op het gebied van sport en spel, natuur en techniek, media, entertainment en cultuur. „De opzet is zo dat het niet alleen leuk, maar ook leerzaam is”, zegt Kristel van der Meijde van het organiserende Original Concepts. „En het is ook heel erg gericht op samenspelen. Met alle discussies over integratie, vinden wij dat belangrijk.” Kinderen kunnen er zelfs een workshop snorkelen of duiken volgen. Per dag zorgen 200 medewerkers voor goede begeleiding. Maar als ouder kun je natuurlijk ook gewoon de lol meebeleven. En als je kind jonger is dan 8 jaar, wordt dat zelfs van je verlangd.

Verder is er natuurlijk altijd de individuele oplossing. Via websites als oppassergezocht.nl is een goede oppas zo gevonden. Behalve de buurmeisjes van 14 die wel eens op hun kleine zusje hebben gepast, bieden daar ook meisjes zich aan die de opleiding voor sociaalpedagogisch werk volgen en nog een vakantiebaantje zoeken. Uit eigen ervaring: zij verzinnen soms nog leukere dingen voor je kinderen dan jij zelf. Het enige probleem is dan nog hoe je dat ene dagje invult dat zij naar Lowlands wilt.

Een overzicht van kinderkampen en een zomervakantie- agenda staan op www.kinderpretpagina.nl. Op pagina 18 en 19 een pleidooi voor goedkopere kinderkampen.

    • Daan van Lent
    • Saskia Jonker