Druilregens op Saturnusmaan

Rotterdam. Op Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus, valt doorgaans druilregen. Soms zijn er zware plensbuien en verspreid over het oppervlak liggen tal van meren. Net onze aarde, met dit verschil dat het op Titan geen water betreft, maar vloeibaar methaan.

In Nature zijn twee onderzoeken gepubliceerd over de bevindingen omtrent de neerslag op Titan. Vorige maand maakte de Nasa melding van de vondst van meren in het Noordpoolgebied van de Saturnusmaan, de enige in het zonnestelsel met een atmosfeer. Die is tien keer zo dik als die op aarde en bevat voornamelijk stikstof. De methaanmeren, waarover lang was gespeculeerd, zijn waargenomen vanuit de Cassini-satelliet. Die draait sinds twee jaar rondjes om Saturnus, met af en toe een fly by langs Titan. Radaropnames van het maanoppervlak tonen op twee plaatsen op 80 graden NB donkere vlekken met toe- en wegstromende rivieren.