‘Dikkertje Dap’ rapt op zijn gemak

Fat Joe in volle actie in Paradiso. Foto Isabel Nabuurs 01-08-2006 PARADISO AMSTERDAM FAT JOE FOTO ISABEL NABUURS NABUURS, ISABEL

Concert: Fat Joe. Gehoord: 1/8, Paradiso Amsterdam

Dertien jaar duurde het voordat de Dikkertje Dap van de hiphop-scene naar Nederland durfde te komen. De rapper die debuteerde als ‘Fat Joe Da Gangsta’, durfde het eerder niet aan de oversteek te maken; hij had last van uit vliegangst.

Fat Joe was er trots op dat hij er eindelijk was, vertelde hij dinsdagavond in Paradiso aan de ‘real hiphop nigga’s in Amsterdam’ terwijl hij met de ene witte handdoek na de andere zijn excessief zwetende kale schedel trachtte schoon te wrijven. Zijn loodzware peperdure ketting had de hevig puffende rapper al na anderhalf nummer aan zijn assistent gegeven, een kleine man met een rood petje die zich in alle mogelijke bochten wrong om hem op precies het juiste moment van een schijnbaar eindeloze stroom handdoeken en flesjes bronwater te voorzien.

De half Puerto-Ricaanse, half Cubaanse rapper is een legende in hiphop. Zijn grootste hit True Story (2004) scoorde hij met zijn groep Terror Squad. De dansvloerkraker Lean Back was één van de grootste hiphophits van dat jaar.

Tijdens zijn optreden in Paradiso molk Fat Joe het succes van het nummer uit door zowel met het origineel als de remix mee te rappen. Hij begon zijn concert met een fragment van Twinz (Deep Cover ’98) dat hij met Big Pun maakte, dat even snel weer werd afgekapt. Het was de opmaat van een gemakzuchtig concert dat aan alle hiphop-cliché’s ten onder ging. Van achtergrondrappers die zo hard mee schreeuwden dat de hoofdact nauwelijks te horen was tot nummers die abrupt stilgelegd werden of verdronken in het geluid van een reeks harde pistoolschoten.

Het oeuvre van Fat Joe kwam in alle breedte aan bod, van zijn hard pompende single Flow Joe uit begin jaren negentig tot de meer hitgevoelige samenwerkingen met r&b-acts als R. Kelly en Ashanti uit latere jaren. Maar er werd meegerapt met de platen en zelfs door de achtergrondrappers meegezongen met de r&b-refreinen, zodat het resultaat een kakofonie van vocalen was waarbij de live teksten van Fat Joe volstrekt op de achtergrond verdwenen. Tegen het einde was er in alle chaos ook nog aandacht voor de ruzie die Fat Joe heeft met rapper 50 Cent. Nadat hij over hem rapte dat er nog op hem geschoten zou worden als hij in zijn lijkwagen lag, voegde Dikkertje Dap in één ademzucht aan toe: „Have a peaceful journey home…stay safe Amsterdam.”

    • Saul van Stapele