CNN wil hulp van kijkers

De Amerikaanse nieuwszender CNN vraagt sinds deze week televisiekijkers en bezoekers van de website om zelf beeld- en geluidsmateriaal in te sturen om het actuele nieuws aan te vullen.

De grootste 24-uurs nieuwszender ter wereld heeft circa vierduizend ‘nieuwsprofessionals’ in dienst, maar nu kunnen ook bezoekers I-Reporter worden. Dat zijn onbetaalde correspondenten die meningen, foto’s en video’s delen met andere CNN-kijkers. Producties van individuele gebruikers zijn te herkennen aan een symbool met de letter ‘i’ bij een bericht. Het auteursrecht op het ingestuurde materiaal vervalt aan CNN.

Op cnn.com/exchange staan nu onder meer bijdragen uit Libanon met foto’s van vernielde huizen en persoonlijke verslagen van evacuaties. Maar ook is er een foto afkomstig van iemand uit Indiana van een eekhoorn die verkoeling zoekt tegen de hitte.

„Informatie die consumenten aanleveren heeft de potentie om een zeer belangrijke rol te spelen in de journalistiek, zowel online als offline”, aldus Mitch Gelman van CNN.com in een verklaring. „Met CNN Exchange hebben we één loket gemaakt voor bezoekers van de website om bijdragen te delen met andere internetgebruikers.”

Veel internationale nieuwssites maken in geval van breaking news al gebruik van bewegende beelden en verslagen van derden. Toen de bomaanslagen in de Londense metro plaatshadden, waren op de nieuwssite van de BBC bijvoorbeeld de eerste foto’s en filmpjes te zien, afkomstig van particulieren.

I-Reporters zijn te vinden op www.cnn.com/exchange