Claim in hbo-fraude hoeft niet betaald

De Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) hoeft een bedrag van 830.000 euro niet terug te betalen aan het ministerie van Onderwijs. Het ministerie heeft procedurele fouten gemaakt. Dat heeft de Raad van State vanmorgen bepaald. Met deze uitspraak dreigt de grond onder de claim van de zogeheten hbo-fraude te vervallen. Het ministerie eist een bedrag van 108 miljoen euro terug van hogescholen, universiteiten en mbo-instellingen, omdat zij ten onrechte subsidie zouden hebben gekregen. Tot nu toe hebben de instellingen nog maar 29 miljoen euro terugbetaald. Voor de 36 beroepszaken die nog lopen, is de uitspraak van de Raad van State van groot belang. In de meeste gevallen gaat het, net als in Leeuwarden, om ten onrechte verkregen subsidie voor buitenlandse studenten.

De claim van het ministerie komt voort uit een rapport van de commissie-Schutte uit 2005. Volgens Schutte ontving de CHN ten onrechte rijkssubsidie voor buitenlandse studenten die niet of nauwelijks in Leeuwarden studeerden. In 2000 en 2003 vroeg de hogeschool subsidie voor studenten van de Plekhanov Academie in Moskou en de Akademi Pariwisata Trisakti in Jakarta. In beide gevallen ging het om samenwerking in het hoger hotelonderwijs.

Volgens de CHN ging het om geoorloofde projecten. Het ministerie bestreed dat en eiste 830.000 euro terug. De rechtbank in Leeuwarden gaf de CHN eind vorig jaar echter gelijk, waarop toenmalig staatssecretaris Rutte (VVD) naar de Raad van State stapte. Die oordeelt dat voor de Indonesische studenten inderdaad ten onrechte subsidie was gegeven. Maar volgens de Raad heeft het ministerie fouten gemaakt in de claim. Staatssecretaris Bruins (VVD), die Rutte vorige maand opvolgde, laat via zijn woordvoerder weten dat hij zich beraadt op een nieuwe procedure.