Cadeautjes

1 Iets voor de hand liggends. Kaas bijvoorbeeld. Toegegeven, stereotyper kan het niet. Maar vergeet niet: in het buitenland is Nederlandse kaas een bolletje fabrieks-Gouda. Dus wat je doet is: je gaat naar een goede kaasboer, bestelt een paar stukken bijzondere boerenkaas en laat die vacuüm verpakken. Wat je níet doet is: in de supermarkt zo’n bolletje kopen. In dit genre is verder zo ongeveer alles denkbaar. Waar het om gaat, is dat je iets koopt dat voor jou gewoon is, maar dat zij hooguit kennen in de vorm van laagwaardige souvenirs. Den Haag:24.8.5 Dag van de inburgering. En de geslaagden mochten na het zingen van het Wilhelmus, de Nederlandse vlag, een speelgoed ooievaar mme naar huis nemen en een blokje kaas, met de nieuwe vaderlands vlag, nuttigen. foto; NRC Handelsblad, Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Er zijn maar weinig dingen zo leuk als cadeautjes geven. Ja, ze verzinnen. Als je regelmatig teruggaat naar dezelfde vakantieplek, en daar mensen kent, heb je altijd een goed excuus. Je kunt denken aan:

1Iets voor de hand liggends. Kaas bijvoorbeeld. Toegegeven, stereotyper kan het niet. Maar vergeet niet: in het buitenland is Nederlandse kaas een bolletje fabrieks-Gouda. Dus wat je doet is: je gaat naar een goede kaasboer, bestelt een paar stukken bijzondere boerenkaas en laat die vacuüm verpakken. Wat je níet doet is: in de supermarkt zo’n bolletje kopen. In dit genre is verder zo ongeveer alles denkbaar. Waar het om gaat, is dat je iets koopt dat voor jou gewoon is, maar dat zij hooguit kennen in de vorm van laagwaardige souvenirs.

2Iets raars. Vergt wat meer denkwerk, maar hoeft nu ook weer niet erg moeilijk te zijn. Dit jaar zou je kunnen denken aan wuppies. Vreemde, maar grappige pluisbeestjes met een verhaal. Want dat is essentieel als je met iets raars aankomt: dat het de aanleiding vormt voor een gesprek. Idealiter wissel je voor de hand liggende en rare cadeaus af: je moet blijven verrassen.

3Het echte cadeau. Eigenlijk is dit wat je het liefste wilt. Zo’n cadeau waar je de hele stad voor afloopt, dat veel geld kost en waarvan je zou wensen dat iemand het eens aan jou gaf. Dit moet je niet te vaak doen. Wegens je eigen portemonnee natuurlijk, maar ook omdat je anders verkeerde verwachtingen wekt: hé, dit jaar valt het tegen. Het kan eigenlijk alleen als er een extra reden is. Bijvoorbeeld dat dit al de vijfde keer is dat je hier de zomer doorbrengt. Eens denken, hoe vaak zijn wij nu geweest?

    • Gretha Pama