Artisjok met gembersaus

Voor 6 personen:6 grote artisjokken 1 citroen, doormidden gesneden300 gram verse tofu4 eetlepels shiro miso (gele miso)1 eetlepel mirin1 eetlepel sesamolie1 eetlepel rijstazijn1 eetlepel Japanse sojasaus1 dessertlepel honing1 teen knoflook, fijngehakt1 dessertlepel fijngehakte verse gember, of naar smaak2 tot 3 eetlepels groentebouillon of artisjokkenkooknat

Als ik artisjokken kook, en dan bedoel ik de grote, ronde soorten, kook ik ze of in plasticfolie gewikkeld in de magnetron, of in een grote pan gevuld met water. Voor het eerst heb ik ze nu ook in een ruime pan met een bodempje water gekookt. Dat was een groot succes. Het deksel moet wel zwaar zijn, zodat geen stoom uit de pan kan ontsnappen.

Snijd de stelen van de artisjokken. Snijd het bovenste kwart of derde van de artisjokken af. Gooi weg. Wrijf de aangesneden kanten direct in met de aangesneden kant van de citroen om verkleuren te voorkomen. Knip met een keukenschaar de punten van de overgebleven bladen af en wrijf die ook in met de citroen.

Breng in een pan waar de artisjokken naast elkaar inpassen een laagje gezouten water van 3 centimeter diep aan de kook. Leg er de artisjokken met de steelkant boven in. Leg er het deksel op, draai het vuur matig tot middelhoog en laat 35 tot 40 minuten zachtjes koken, of tot de artisjokken gaar zijn. Controleer door met een scherp mes in de bodem te prikken; het mes moet er makkelijk in glijden.

Neem de artisjokken uit de pan en laat ze met de steelkant boven uitlekken en iets afkoelen. Trek de blaadjes iets uit elkaar en verwijder het ‘hooi’ uit het midden.

Draai in een blender of keukenmachine de tofu met de miso, mirin, sesamolie, azijn, sojasaus, honing, knoflook en gember tot een gladde puree. Giet er net genoeg bouillon of artisjokkenkooknat bij om een vloeibare dressing (met de consistentie van lobbige slagroom) te krijgen. Proef en breng op smaak met sojasaus of rijstazijn.

Schik de artisjokken in soepborden. Schep circa 4 eetlepels van de dressing in het uitgeholde middenstuk. Doe de rest van de dressing in een mooie kom en geef die er apart bij. Als er wat van de dressing overblijft kunt u die met rauwkost serveren.

Kim Maclean

Morgen: pikante barbecuesaus.

    • Kim Maclean