Als je wil dat hij bij je blijft, beheers je!

Mannen vinden slaafsheid juist afschrikwekkend bij vrouwen, weet Sherry Argov.

Dat staat in Why Men Marry Bitches en Why Men Love Bitches.

Wie kent The Rules nog, dat boekje uit 1995 met gedragsregels voor ongebonden vrouwen? Bij verschijning sloeg het zoet roze gidsje met een glimmende trouwring op de cover in als een bom. Wereldwijd zijn er nu meer dan twee miljoen van verkocht, in 27 talen. Schrijfsters Ellen Fein en Sherrie Schneider schreven drie vervolgdelen en runnen een bloeiend adviesbedrijf. Voor 200 dollar per consult vertellen ze je per e-mail of telefoon „how to get him to the altar”.

Even het geheugen opfrissen: de Rules-vrouw moest de assertiviteit die haar in de rest van het leven vooruit hielp, radicaal afleggen waar het dating betrof. Zij moest dus nóóit een man aanspreken. Nooit zelf bellen. Nooit het initiatief nemen. De man is de jager; híj leidt. Wie dat ontkende, zou er nooit eentje aan zich weten te binden. De Rules-vrouw daarentegen wachtten rozen, een ring en liefdevolle bescherming tot in het graf, mits ze lippenstift op bleef doen.

Vorig jaar verscheen het brutale, in zwart leer gebonden weerwoord op al deze braafheid, The Game, waarin journalist Neil Strauss de geheimen van succesvolle pick-up artists onthulde. Als versierkunstenaar ging Strauss met condoom in de broekzak naar de kroeg, sprak een vrouw aan, plaagde haar, luisterde net lang genoeg en hop, plat ging ze. Volgende!

Stel nu dat de Rules-vrouw en de Game-man samen een dochter zouden krijgen. Dat zou me er één zijn: lief en beleefd, maar ook stoer, geestig, vol zelfvertrouwen. Voilà de Bitch, ofwel de Babe in Total Control of Herself.

De verkoper van het American Book Centre in Amsterdam schrikt elke keer even als een vrouw Why Men Love Bitches of het al net zo goed verkopende vervolg, Why Men Marry Bitches, op de toonbank legt. „Waarom”, stamelt hij als ik de twee boeken van Sherry Argov afreken, „kiezen jullie in ’s hemelsnaam een boek met zo’n titel? Arme mannen.”

Hij heeft Sherry Argovs werk vast niet gelezen, of het anders niet begrepen. Argovs bitch is een leuk mens. En slim. Ze weet dat een man graag pest, de boot afhoudt en van haar claimerig en overgevoelig gedrag verwacht. Dat wéét ze. Dus blijft ze kalm.

Argov, een journaliste uit Los Angeles met een eigen radioprogramma, baseerde haar boeken op honderden interviews met mánnen, niet met vrouwen, en ontdekte zo dat de meesten van hen te grote beschikbaarheid en slaafsheid juist afschrikwekkend vonden. En laat dat nu net het gedrag zijn waartoe vrouwen zichzelf dwingen, omdat ze denken „dat hij dan wel blijft”.

Mis, zegt Argov. Hij viel op jou omdat je een interessant mens was, niet zijn moeder of zijn jengelende kleine zusje. En als hij niet bij je blijft? Jammer. Anders dan de Rules-vrouw is de bitch gelukkig, alleen of niet alleen, of ze nu dertig is of veertig. Haar biologische klok heeft ze „op snooze gezet”. Ze laat zich niet opjagen. Alsof het huwelijk zo’n paradijs is.

De Rules-auteurs werken nu aan Starting Over, een boek over, jawel, echtscheiding. Ellen Feins huwelijk strandde toen zij zich door een malafide celebrity-tandarts nieuwe tanden liet aanmeten, en een van pijn creperende zeur werd. Dat hield haar man niet vol. Argov, de bitch, heeft inmiddels ook een website en een hulplijn (haar vraagprijs voor een consult: 60 dollar). In het voorwoord van het dit jaar verschenen Why Men Marry Bitches bedankt ze haar kat en haar „darling fiancé”. Maar ze draagt het boek op aan haar moeder.

Boeken van Sherry Argov:Why Men Love Bitches: From Doormat to Dreamgirl (288 pagina’s, 18,95 euro)Why Men Marry Bitches: A Woman’s Guide to Winning Her Man’s Heart (288 pagina’s, 17,95 euro).Zie ook therulesbook.com en whymenmarrybitches.com

    • Sandra Heerma van Voss