Acht doden in Gaza bij aanval van Israël

Bij Israëlische militaire operaties in het uiterste zuiden van de Strook van Gaza, niet ver van de grens met Egypte, zijn vanochtend in totaal acht Palestijnen gedood. De slachtoffers, vijf Palestijnse strijders en drie burgers, onder wie een kind, kwamen om bij luchtaanvallen en bij tankbeschietingen.

Dat hebben Palestijnse bronnen vanmiddag gezegd. Het dodental in de Gazastrook is daarmee opgelopen tot zeker 162 sinds het begin van de Israëlische militaire operaties daar, eind juni. De meeste slachtoffers zijn burgers.

Het Israëlische offensief in de Gazastrook, vorig jaar ontruimd door Israël, werd uitgelokt door de ontvoering van een Israëlische korporaal op 25 juni door Palestijnse strijders. Rafah, waar vanochtend de acht Palestijnen werden gedood, ligt niet ver van de plek waar de Palestijnen een tunnel groeven naar Israëlisch grondgebied en zo de ontvoering van de korporaal voorbereidden.

De Israëlische luchtmacht kwam daar vanochtend vroeg, nog voor zonsopgang, in actie om steun te geven aan Israëlische grondtroepen die slaags waren geraakt met Palestijnse strijders.

Israëlische soldaten waren daarvoor met bulldozers en met zeker vijftig gepantserde voertuigen naar Rafah gekomen en doorzochten huis na huis in de omgeving. Ze werden tegemoet getreden door gewapende Palestijnse strijders die onder andere antitankraketten afvuurden. Israëlische tanks namen onder andere posities in in de omgeving van het al lang geleden gesloten vliegveld van Gaza, en blokkeerden de oostelijke toegangsweg naar Rafah.

Bij de luchtaanvallen ter ondersteuning van het grondoffensief raakten volgens Palestijnse bronnen ook 26 mensen gewond. Volgens sommige bronnen werden twee kinderen gedood, een bij een raketbeschieting en een ander door een tankgranaat. (AFP, Reuters, AP)