Verhuizen naar China

foto3.jpgMijn verhuizing naar China is aanstaande. Precies op 8 augustus,op de dag af twee jaar voor het begin van de Olympische Spelen, kreeg ik een telefoontje van de Chinese ambassade dat mijn visum in orde was.

De afgelopen maanden heb ik een een stoomcursus gekregen bij de buitenland- en economieredactie. Daar heb ik ervaren dat het maken van nieuwsberichten een speciale techniek vergt. Tot nu toe had ik interviews en reportages gemaakt voor verschillende media maar het zo compact mogelijk schrijven van nieuwsberichten is voor mij wennen.


Vijftien augustus vertrek ik naar Peking. Dankzij de inspanningen van een vriendin ter plekke, is mijn huis helemaal klaar. Zij had een paar dagen in mijn huis gelogeerd en vertelde wat er zoal mis was met het gloednieuwe appartement.Planken vielen uit
de kast, de airco haperde en ze was door het bad gezakt. Ik kan wel lachen om dat soort verhalen want je calculeert dat eigenlijk al in wanneer je in China bent. Altijd gaat er wel iets mis. De huizen zien er op het eerste gezicht goed uit maar van duurzaam bouwen hebben de Chinezen nog niet veel kaas gegeten. De gebouwen, niet zelden voorzien van ornamenten in kitscherige Romaanse stijl, vertonen vaak na een jaar al betonmoeheid met alle ellende van dien.

Voorlopig heeft mijn vriendin de eerste gebreken verholpen. Maar afwachten wanneer het volgende probleem zich voordoet. In ieder geval heb ik een koel appartement op de parterre van een stadscompound waar voornamelijk overzeese Chinezen en Europeanen zijn gehuisvest. De meeste Nederlanders wonen in een compound vlakbij het vliegveld waar ook veel Amerikanen zitten.

Daar is het groener en rustiger als in de stad maar om in de stad te komen sta je vaak uren in de file.Begin jaren tachtig, toen ik voor de eerste maal in Peking was reden er nauwelijks auto’s. Ik kan me nog herinneren dat ik meer dan eens in een fietsfile stond. Nu hebben de stedelingen uit de middenklasse bijna allemaal een auto.

Het wonen buiten de stad is als correspondent niet aan te raden want de hele dag door heb je te maken met files. Artsen raden aan zo min mogelijk de auto in te gaan omdat de luchtvervuiling de luchtwegen aantast. Elke dag wordt de hoogte van het benzeen- en nitrietgehalte in de lucht gemeten. Zijn de waarden van de schadelijke stoffen te hoog dan wordt er een straatverbod aangekondigd voor kinderen en ouderen. Ook wordt het ten strengste afgeraden in de openlucht te sporten.
De meeste mensen hebben apparaten in huis om de lucht te zuiveren. Maar dan moet je wel weer de ramen dichthouden. Gelukkig woon ik in het meest groene deel van de stad. Op de spaarzame heldere dagen zal het daar goed toeven zijn.

De overheid is nu al bezig om de stad groener te maken. Overal zie je bloembakken, perken en goed verzorgde parken. De Chinezen beseffen dat ze niet twee maanden voor de Olympische Spelen kunnen beginnen met het verbeteren van het milieu. Er gaan geruchten dat ze met chemische pijlen de wolken stuk willen schieten om op die manier regen te veroorzaken en de lucht te klaren.
De Chinezen willen niets aan het toeval overlaten.

    • Bettine Vriesekoop