Zware kritiek op wederopbouw Irak

De projecten die de Verenigde Staten uitvoeren ten behoeve van de wederopbouw van Irak worden gekenmerkt door slechte coördinatie, verhulde kostenposten en ernstige vertragingen. Dat is de conclusie van een aantal door het Pentagon opgestelde rapporten die deze week zijn verschenen.

De verschillende in Irak actieve Amerikaanse overheidsinstanties zijn er volgens de inspecteur-generaal voor de wederopbouw in Irak, Stuart W. Bowen, vanaf het begin van de wederopbouwmissie in 2002 niet goed in geslaagd om met elkaar samen te werken. Uit het kwartaalrapport, dat vandaag aan een regeringscommissie zal worden overhandigd, blijkt dat er bij de verschillende pogingen om contracten af te sluiten, nauwelijks coördinatie is geweest.

Bowens rapportage eerder deze week over de bouw van een kinderziekenhuis in de zuidelijke stad Basra is ronduit vernietigend. De Amerikaanse overheidshulporganisatie USAID, die de bouw van het ziekenhuis financierde, zou het Congres veel te laat over de voortgang hebben geïnformeerd en 48 miljoen dollar aan extra kosten hebben verzwegen om binnen de begroting te blijven. De Amerikaanse ambassadeur in Irak heeft het leger gevraagd de uitvoering van het project over te nemen. Het ziekenhuis zal op zijn vroegst volgende zomer klaar zijn, anderhalf jaar later dan gepland. In het cement van het gebouw zijn nu al barsten zichtbaar.

Het rapport stelt verder dat corruptie in Irak „feitelijk een pandemie” is. Volgens een recente peiling heeft een op de drie Irakezen het afgelopen jaar steekpenningen betaald in ruil voor producten of diensten. Een Iraakse functionaris schat de kosten van corruptie in Irak in het rapport op 4 miljard dollar per jaar. (AP)