Webnieuws VS minder populair

Nieuw onderzoek biedt hoop voor de traditionele nieuwsmedia in de Verenigde Staten die zich zorgen maken over hoe te concurreren met internet. De groei van het aantal mensen dat online op zoek gaat naar nieuws, neemt af.

Ruim 30 procent van de volwassen logt regelmatig in om nieuws te lezen, ongeveer net zo veel als twee jaar geleden, aldus een rapport dat zondag werd gepubliceerd door het Pew Research Center for the People & the Press. Mensen vanaf veertig jaar gaan eerder op zoek naar online nieuws dan jongvolwassenen.

„De 31 procent die online nieuws leest, spendeert daar echter niet zo veel tijd aan als aan traditionele media zoals kranten, tv en radio”, zegt Andrew Kohut, directeur van het Pew Research Center.

De gestage neergang van het aantal krantenlezers gedurende het afgelopen decennium is afgeremd door de mensen die online een krant lezen, leert het onderzoek van Kohut. „Deze online edities zijn een soort reddingsvlot voor de kranten. Maar het is een klein reddingsvlot.”

Ruim vier van de tien volwassenen zeiden dat ze een krant lazen, op papier of op het scherm, vergeleken met bijna 60 procent in 1994. Het totale aantal lezers is de afgelopen vier jaar stabiel gebleven.

Het bestaan van online kranten heeft ervoor gezorgd dat jongvolwassenen geïnteresseerd zijn gebleven in kranten. Het percentage van deze groep dat kranten leest – online of op papier – is, hoewel laag, het afgelopen decennium niet gedaald. Maar deze leeftijdsgroep blijkt ook eerder geneigd te zijn het nieuws helemaal niet te volgen – een onheilspellende waarschuwing voor de branche. (AP)