Vervoersverbod om vogelgriep in Voorthuizen

Een pluimveebedrijf in Voorthuizen in de Gelderse Vallei is vandaag geruimd wegens vogelgriep. Gisteren kondigde het ministerie van Landbouw (LNV) al een vervoersverbod voor vee en mest af.

Het verbod geldt voor een gebied met een straal van drie kilometer rondom het bewuste bedrijf. Een tweede bedrijf zit inmiddels „op slot”, aldus een woordvoerder van LNV. Daar zijn anti-lichamen aangetroffen, en niet het virus zelf zoals op het geruimde bedrijf. Inspecteurs zijn bezig monsters te nemen op alle bedrijven binnen het gebied om duidelijkheid te krijgen over verdere besmettingen. Men wacht nog op uitslagen, zegt LNV. LNV heeft ook nog geen duidelijkheid rond de identiteit van het reeds gevonden virus. Bekend is alleen dat het een zogeheten laagpathogene variant betreft, ofwel een variant van het virus die niet erg ziekmakend is en ziekteverschijnselen kan veroorzaken die ook andere oorzaken kunnen hebben. Voor de mens is dit virus niet bedreigend.

Transport van alle pluimvee, zoogdieren, mest en eieren naar, van en in het gebied rond Voorthuizen is sinds gistermiddag verboden. Ook moeten kippenboeren er voor zorgen dat er geen enkel contact mogelijk is tussen pluimvee en bezoekers van hun bedrijven. Een twintigtal inspecteurs van de Algemene Inspectiedienst houdt toezicht op naleving. Controle is lastig; de A1 loopt door het het gebied. Tot dusver zijn er geen overtredingen geconstateerd.

De maatregelen gelden vooralsnog voor drie weken. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek op bedrijven in het gebied, zal het ministerie de maatregelen aanpassen. Momenteel zijn er nog „veel onzekerheden”, aldus LNV. Het virus in Voorthuizen kwam aan het licht tijdens een routineonderzoek dat alle pluimveebedrijven tegenwoordig ondergaan.

Vogelgriep Voorthuizen