Veerman overtrad regels dienstauto

Minister Veerman (Landbouw, CDA) heeft afgelopen vier jaar privé misbruik gemaakt van zijn dienstauto en ten onrechte privé-vliegkosten gedeclareerd bij het ministerie. Ook de ambtelijke top van het departement overtrad de declaratieregels.

Dat blijkt uit documenten die het ministerie heeft verstrekt aan deze krant en uit informatie van bronnen binnen het departement. Het ministerie erkent dat bij het declareren de regels niet altijd zijn nageleefd.

Veerman en zijn vrouw reden in de ministeriële dienstauto heen en weer naar hun tweede woning in Frankrijk, een boerderij in de Dordogne. Dat gebeurde vooral in vakantieperiodes. Kabinetsregels verbieden het gebruik van de dienstauto voor buitenlandse vakanties. Veerman overtrad die regel enige keren. De minister weigert te zeggen hoe vaak hij met zijn dienstauto met vakantie ging. Uit de rittenadministratie kan worden opgemaakt dat hij privé 10.000 kilometer met de dienstauto in het buitenland reed, vooral in vakantieperiodes.

Zo ook in mei vorig jaar. Na de informele vergadering van Europese ministers van Landbouw in Luxemburg liet Veerman zijn chauffeur zonder dienstauto terugkeren naar Den Haag. Zelf reed hij met zijn vrouw in de achtergebleven dienstauto naar zijn Franse boerderij, voor een week vakantie. Andere keren liet het echtpaar zich door de chauffeur brengen.

Veerman handelde daarmee in strijd met het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen. Inmiddels heeft de ministerraad, na vragen van deze krant, besloten de regels voor het gebruik van dienstauto’s in het buitenland te versoepelen. Kamerlid Agnes Kant (SP) wil opheldering: „Als ministers over de schreef gaan worden de regels aangepast. Dat kan niet.”

Veerman en zijn vrouw vlogen in 2002 en 2004 ook op kosten van het ministerie naar hun boerderij. Daarbij werden ze vergezeld door de vier hoogste ambtenaren van het departement en hun partners. De reis- en verblijfkosten van de partners zijn in afwijking van de regel in rekening gebracht bij het ministerie.

Het echtpaar Veerman en de topambtenaren met hun partners vlogen naar Frankrijk voor „kennismaking” en „teambuilding”, aldus het ministerie. „De bijeenkomsten hadden zowel een formeel als een informeel karakter.” Verslagen zijn niet opgesteld.

De minister en zijn vrouw bleven na de bijeenkomst met de ambtelijke top in 2002 gedurende de herfstvakantie op hun boerderij. Na de vakantieweek vlogen ze op kosten van het ministerie terug. Ook dat is tegen de regels. Bewindspersonen worden geacht dienst- en privéreizen niet te combineren.

De vliegtickets van het gezelschap kostten het ministerie 5.000 euro. Daarnaast declareerde het gezelschap in 2002 hotelovernachtingen en verteringen. Hoeveel dat was, zegt het ministerie niet te weten. De declaraties zouden onvindbaar zijn. „Onze administratie is niet op orde.”

Het ministerie erkent dat „formeel” de vlieg- en verblijfkosten van de partners niet hadden mogen worden vergoed. Veerman weigert commentaar.

Veerman: pagina 3

    • Joep Dohmen