Tientallen raketten Hezbollah op Israël

Met tientallen raketten op Israëlische steden en dorpen heeft de shi’itische beweging Hezbollah gereageerd op het Israëlische grondoffensief in Zuid-Libanon en een commando-actie in Baalbek, bij de grens met Syrië.

Van de havenstad Haifa tot en met de Westelijke Jordaanoever werden vandaag stadjes en kibboetsen bestookt met katjoesja’s. In twee uur tijd werden meer dan 85 inslagen geregistreerd. Daarbij vielen een dode en 14 gewonden. De beschieting van Beit Shean, bij de grensovergang naar Jordanië, en Jenin op de Westelijke Jordaanoever verraste Israël omdat niet eerder Hezbollahraketten zo’n lange afstand hadden overbrugd.

De Israëlische opperbevelhebber, luitenant-generaal Dan Halutz, reageerde onmiddellijk met de aankondiging dat de Israëlische luchtmacht „diep in Libanon” wil terugslaan en ook opnieuw overweegt Beiroet aan te vallen. Daar heeft de luchtmacht toestemming voor nodig van premier Olmert.

Op zeker vijf plaatsen in zuidelijk Libanon werd vanochtend zwaar gevochten tussen naar schatting 7.000 Israëlische commando’s en Hezbollahstrijders. Gisteren werden drie Israëlische soldaten gedood en 25 gewond bij gevechten. Meteen achter het front maken tienduizenden reservisten zich gereed voor een grondoffensief dat volgens Israëlische woordvoerders „meer weken” zal gaan duren.

Inwoners van tien dorpen in de directe nabijheid van de grens zijn door middel van pamfletten, telefoontjes aan burgemeesters en Arabischtalige radiouitzendingen gemaand onmiddellijk te vertrekken. Achterblijvers worden beschouwd als guerrillastrijders van Hezbollah of sympathisanten.

Doelen van de Operatie Verandering van Richting zijn de uitschakeling van alle raketlanceerinstallaties en verdrijving van alle Hezbollaheenheden uit een gebied dat wordt begrensd door de rivier de Litani. Met reserve-eenheden wil het Israëlische leger een bufferzone creëren van vier tot zes kilometer diep. Premier Olmert zei gisteren in Ramat Hasharon dat het leger net zolang doorgaat tot een multinationale macht is aangekomen in zuidelijk Libanon om samen met het Libanese leger de controle over te nemen.

Olmert, die benadrukte dat de multinationale macht ter plaatse moet zijn voordat hij het leger opdraagt het vuren te staken, zei voorts dat de vredesmacht moet bestaan uit „robuuste, getrainde gevechtseenheden”. Hij maakte ook duidelijk dat hij denkt dat er nog geruime tijd overheen zal gaan, voordat deze multinationale macht is gevormd.

Vervolg OORLOG: pagina 5

OORLOG

Operatie Israël in Baalbek

Vervolg van pagina 1

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zei gisteren in Washington dat de VN het binnen „enkele dagen” eens zal worden over een dringend verzoek om de strijd te staken. Maar over mandaat, samenstelling en omvang van de VN-macht is nog geen begin van overeenstemming en aan de belangrijkste voorwaarde – een staakt-het-vuren – werken Hezbollah en Israël nog niet mee.

Israëlische commando’s hebben tijdens een middernachtelijke actie in het Oost-Libanese Baalbek zes Hezbollahmilitanten opgepakt en meegenomen naar Israël. Voorafgegaan door zware bombardementen overvielen tientallen Israëlische paracommando’s vanuit Black Hawk-helikopters gisteravond Baalbek. De bedoeling zou zijn geweest Hezbollahleider Mohammed Yazbek te ontvoeren.

Hezbollah ontkent dat Yazbek in Israëlische handen is en zei dat de commando’s een groep ,,zieke en gewonde burgers hebben ontvoerd”. In Baalbek, dat wordt gedomineerd door Hezbollah, zijn twaalf burgers gedood.

„Deze missie was zeer succesvol en al onze vechters zijn veilig teruggekeerd op hun basis”, aldus een legerwoordvoerder. Volgens militaire commentatoren wil het leger door middel van dit soort acties leiders van Hezbollah in handen krijgen die kunnen dienen als troefkaaren in eventuele onderhandelingen over de vrijlating van de twee ontvoerde Israëlische soldaten.

Maar volgens de Israëlische media is de commando-actie in Baalbek minder succesvol geweest dan het leger had gehoopt. Onder de zes ontvoerde Hezbollahstrijders zouden zich geen kopstukken bevinden.