Televisie Overige films

Something To Talk about (Lasse Hallström, 1995, VS). Pseudo-feministische tragikomedie van ogenschijnlijk Dream Team: Julia Roberts, Gena Rowlands, Robert Duvall, scenarist Callie Khouri (Thelma and Louise), regisseur Hallström (What’s Eating Gilbert Grape) en cameraman Sven Nykvist. Over de plotselinge huwelijksproblemen van een dochter en haar moeder. Net5, 20.30-22.30u.

Romeo + Juliet (Baz Luhrmann, 1996, VS). In zijn Hollywooddebuut verplaatst de Australiër Luhrmann de tragedie uit 1597 naar Verona Beach, een fictieve 20ste-eeuwse, katholieke en Latijns-Amerikaanse metropool. Romeo (Leonardo DiCaprio) en Julia (Claire Danes) beminnen elkaar ondanks de oorlog tussen hun families. Het visuele idioom van de film, meer Natural Born Killers dan West Side Story, citeert videoclip, bidprentjes en de halve filmhistorie. RTL5, 20.30-22.45u.

Strange Days (Kathryn Bigelow, 1995, VS). Verdeeld ontvangen virtual reality-thriller van de regisseuse van Blue Steel is in sommige ogen een grensverleggende studie naar voyeurisme. Hoofdpersoon is een handelaar in ‘playback clips’: direct vanuit de hersenen vastgelegde menselijke ervaringen. RTL7, 22.10-0.40u.

Under Siege (Andrew Davis, 1992, VS). Solide actiefilm. Dolgedraaide CIA-agent Tommy Lee Jones gijzelt de bemannning van een Amerikaans vliegdekschip. Scheepskok Steven Seagal komt in actie. Weldadig ironische kijk op geüniformeerde autoriteiten. BBC1, 23.40-1.15u.

She's So Lovely (Nick Cassavetes, 1997, VS). Zoon Nick verfilmde oud scenario van vader John Cassavetes en imiteerde schaamteloos diens schijnbaar geïmproviseerde filmstijl. Onhandig drama over ontembare liefde tussen twee ‘drinkies’, van wie de man in een psychiatrische inrichting belandt, wordt tot grote hoogte gebracht door spel van Sean Penn. BBC2, 0.20-1.50u.