Sterke daling van de winst Mittal/Arcelor

De staalcombinatie Mittal Steel/Arcelor had in de eerste helft van dit jaar te maken met een sterke daling van de nettowinst.

Bij Arcelor daalde deze met ruim een kwart ten opzicht van vorig jaar, tot 1,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat liep terug met ruim 21 procent tot 2,1 miljard euro. De omzet groeide wel, met bijna 19 procent naar 20 miljard euro. De nettowinst bij Mittal Steel daalde ook: met ruim 21 procent tot 1,8 miljard dollar (1,4 miljard euro). Het bedrijfsresultaat liep terug met 19 procent naar 2,5 miljard dollar. De omzet groeide 25 procent naar 17,7 miljard dollar.

Beide bedrijven hadden last van hogere grondstofprijzen en lagere staalprijzen. Met gunstige omstandigheden op de staalmarkt in het vooruitzicht handhaaft Mittal/Arcelor de verwachting dat het bedrijfsresultaat dit jaar uitkomt op 12 tot 12,5 miljard euro.

Mittal Steel heeft nu 92 procent van de aandelen Arcelor in handen. Aandeelhouders die hun stukken nog niet hebben aangemeld, hebben hiervoor tot 17 augustus de tijd. De combinatie heeft een beurswaarde van 37 miljard euro en is jaarlijks goed voor 120 miljoen ton staal. Daarmee levert Mittal/Arcelor ongeveer 10 procent van de wereldstaalproductie. Het Japanse Nippon Steel is nummer twee met een jaarproductie van 32 miljoen ton staal.