Sri Lankese leger doodt 40 Tamil Tijgers

Het Sri Lankese leger heeft vandaag naar eigen zeggen veertig Tamil Tijgers gedood en er zeventig verwond bij vergeldingsacties. Gisteren probeerden de Tijgers met beschietingen een marineschip met 850 militairen aan boord tot zinken te brengen.

De Tamil Tijgers hebben de claim van de regering niet bevestigd. Het leger erkende dat er vijf militairen zijn gesneuveld. Met de 45 slachtoffers zou het totale dodental van de afgelopen dagen tot 128 stijgen, het hoogste aantal sinds het staakt-het-vuren uit 2002.

Met de gevechten van vandaag heeft de strijd die eind vorige week rond de oostelijke havenstad Trincomalee begon, zich uitgebreid naar de twintig kilometer verderop gelegen plaats Mutur. Volgens ooggetuigen hebben Tijgers belangrijke delen van Mutur, waaronder de pier, bezet. Duizenden van de overwegend islamitische inwoners hebben hun toevlucht gezocht in scholen of moskeeën. Ook hebben de Tijgers vier legerkampen nabij Mutur aangevallen. Onduidelijk is of daarbij slachtoffers zijn gemaakt.

De Tamil Tijgers, die strijden voor een thuisland voor de Tamil-minderheid, hebben het staakt-het-vuren deze week doodverklaard. Dit gebeurde na bombardementen door het leger op doelen van de Tijgers. Zij hadden een irrigatiekanaal bij Trincomalee geblokkeerd, om hun eis van een watertoren voor Tamils in het gebied kracht bij te zetten. Ruim 50.000 Sinhalezen kwamen zonder water te zitten. De regering zegt uit zelfverdediging te handelen en dus het verdrag uit 2002 na te leven.

Gisteren maakte de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Jan Eliasson, bekend dat na de Denen en de Finnen ook de Zweedse leden van de monitoringmissie SLMM Sri Lanka zullen verlaten. De Tamil Tijgers hadden geëist dat waarnemers afkomstig uit EU-lidstaten zich terugtrekken, nadat de EU de Tijgers op de lijst van terroristische organisaties had gezet. „Helaas ben ik tot de conclusie gekomen dat als een van de partners de aanwezigheid van Noordse EU-landen niet langer accepteert, het erg moeilijk is om daar te blijven”, legde hij de beslissing uit. De voorzitter van de missie, de Zweed Ulf Henricsson, zei maandag dat er volgens hem nog geen sprake is van een totale oorlog. „Noem het een oorlog met lage intensiteit”, zei hij toen. (AP, AFP, Reuters)